Diep gat boren

Vergietgereedschap voor statoren van een elektromotor

Speciale bewerking CNC pistool boren-diep gat boren. Boringen met grote lengte/diameterverhouding nauwkeurig geproduceerd.

Op onze speciale CNC-diep gat boormachine produceren wij precisieboringen met hoge I/D verhouding. 

De diepboortechniek is bij Naeff een specialisme van de grote delen bewerking van gietpolyamide werkstukken.

Voor het diepboren wordt de koelsmeerstof in grote hoeveelheden onder hoge druk naar het snijpunt gebracht. Volume en druk van de koelsmeerstof stellen wij af op materiaal, boordiameter en boordiepte. Wij gebruiken gecontroleerde hogedruk zuiger- en schroefpompen, bij groter diameters worden meer drukpompen ingeschakeld.

Het koelsmeermiddel-aanvoerapparaat neemt gelijktijdig een kogel gelagerde boorbus op. Deze bestuurt het op de lange boorpijp zittende snijgereedschap en zorgt bij het boren voor de nauwkeurigheid.

Radiusovergangen, afschuinen, gradaties of andere contouren aan de onderkant van het gat brengen wij met vorm boorgereedschappen aan.

Diep gat bewerkingen voeren wij uit aan mondstuk lichamen, vormgereedschappen, pomponderdelen, rollen, transportschroeven, warmtewisselaars, cilinders of ook als smeerkanalen aan afwisselende werkstukken.

Zwaarlastrol in de visserij

Zwaarlast rollen in gietpolyamid 6 (PA 6 G 210)

Sint Jacobs- of mantelschelpen uit de diepzee. Polyamide rollen in een Dredge-A-Side-systeem ontzien de zeebodem.

In de offshore gebieden van de oceanen worden Sint Jacobs- of mantelschelpen of andere schaaldieren met schelpendreggen op dieptes van bijna 1000 meter gevist. Als beste vanggebieden voor deze Jacobsschelpen gelden Schotland, Frankrijk en Ierland. In de visserij op de grote zeeën trekt een trawler maximaal 12, aan een trekstang en naast elkaar bevestigde dreggen. De trekstang is uitgerust met grote polyamide rollen.

De cilindrische rollen zijn gemaakt van gegoten polyamide 6 (PA 6 G 210). Gietpolyamide is het meest geschikte materiaal voor deze toepassing in de diepzee visserij:

  • Gietpolyamide is zeewater bestendig, vele tientallen jaren. Overal daar waar componenten met zeewater of zoutnevel in contact komt, is polyamide gevraagd, niet alleen op visserijschepen. Wij vervaardigen uit gietpolyamide stootwillen, glij- en stootstrippen, kabelrollen en kabelgeleidingen, roerlagers en bussen, stootbalken en dichtingen, of aandrijfschroeven van sleepboten en schepen.
  • Gietpolyamide weegt 1,14 g/cm³, zeewater 1,03 g/cm³. Gietpolyamide is in zoutwater bijna getarreerd, het drijft niet. In relatie tot de royale breedte van de rollen wordt de zeebodem nauwelijks verdicht.
  • Het lage gewicht van de rollen vereenvoudigt het uitzetten en binnenhalen van de dredge tuigage op het vangstdek aan de achtersteven van het schip.

Gietpolyamide heeft een uitstekend terugstelvermogen, het loopvlak van de rol reageert elastisch. De specifieke vlakdruk bij oneffenheden neemt af, daardoor worden de loopvlakken gespaard. Een doorslaggevend voordeel bij obstakels op of in de zeebodem.

Tonnenzwaar

Groot ruwdeel van gegoten Polyamide

Tonnenzwaar. Grote Polyamide gietstukken.

 

Meer dan 50 jaar is Kern succesvol met het gieten van grote delen en heeft daardoor een goede reputatie opgebouwd in de machinebouw branche. Wij gieten Gietpolyamide tot 2,5 ton stukgewicht. In onze fabrieksgieterij produceren wij non-stop alle halffabricaten en gietstukken, wij verkorten de levertijden en zorgen voor de perfecte kwaliteit van onze producten.

2,5

ton zware gietstukken kan onze gieterij van Polyamide vervaardigen. Dit volume komt overeen met 17 ton gietstaal.

Series produceren wij efficiënt door middel van machinegieten en centrifugaal gieten. Desgewenst produceren wij werkstukken vanaf 1 stuk door middel van stand gieten.

Een goede kwaliteit. Door anionische polymerisatie produceren wij van Lactam gietdelen met een homogene microstructuur en hoge kristalliniteit: Van Caprolactam gieten wij het vanwege zijn lage prijs en zijn evenwichtige mechanische eigenschappen populaire Giet Polyamide 6 (PA 6 G). Van Laurinlactam gieten wij Giet Polyamide 12 (PA 12 G).

Onze giettechniek, de ervaring van  onze traditie en geavanceerde giettechniek garanderen een spanningsarme Gietpolyamide. Samen met de onberispelijke slijtvastheid en hoge taaiheid bij hoge hardheid entsteht der gute Guss.

Specialiteiten Giet Polyamide. Speciale materiaaleisen van het gietdeel vragen om specifieke grondstoffen en additieven: slagvastheid en dempingsvermogen, hittestabilisatie en thermische weerdstand tegen veroudering, slijtvastheid en noodloopeigenschappen, stijfheid en maatvastheid of de elektrische geleidbaarheid van het gietdeel zijn kenmerken, die op verzoek van de klant aangepast worden.

Groot Verspaner. Onze computergestuurde reizend kolom freesmachine is voor de bewerking van functionele oppervlakken en boringen bij gietstukken met maximale afmetingen toegerust.

Kabeltrommel

Kabeltrommel voor hijsen in de theatertechniek
Zware kabeltrommel voor elektrisch hijsen en projecteren in de theatertechniek

Grote opera! In de hoofdrol, een aantal kabeltrommels van Gietpolyamide.

Coulissen, projecties en rekwisieten geven er de voorkeur aan om van boven in de buhne naar beneden en naar boven te gaan. De grote podia hebben voor deze taak geavanceerde lieren met kabeltrommels in de bovenste machines geïnstalleerd. Een enorm aantal kabels worden ingezet.

De trommels van Gietpolyamide 6 (PA 6 G210) met diameters van 1750 mm beheren tot 500 m lierkabel, welke in tot tien kabels van de trommelhefboom wordt verdeeld. Aan de binnenkant van de Polyamide trommel is plaats voor de ingebouwde reductiemotor. De ruimtebesparing op de zich boven de tuigage bevindende rollenbodem is belangrijk. Zo kunnen de hijskabels nauw in rij staan.

Polyamide heeft hier zijn grote show. Het is uniek als materiaal voor technisch grote onderdelen. Het is gietvriendelijk en dus zijn de gietstukken vrij vorm te geven. Het is verwerkingsvriendelijk vanwege zijn stabiliteit en snijweerstand. Het is schadevrij en behoeft vanwege zijn noodloopeigenschap geen smering. Het is partnervriendelijk vanwege zijn goedmoedige verwerking van spanningen. Onderdelen van Polyamide zijn vanwege het gunstige soortelijk gewicht licht. Zij worden veelzijdig ingezet.

Waterstraalsnijden

Waterstraalsnijden van kunststoffen

Messcherp water snijdt kunststof.  Zeer nauwkeurig waterstraalsnijden van de nieuwste generatie.

Hoge druk perst het water door een spuitkop, het water wint aan straalkracht. De waterstraal wordt een scherp snijgereedschap. Nieuwste CNC-besturingen, complexe mechanica en stabiele machineconstructies bevestigen onze waterstraalinstallaties als efficiënte machinetechniek.

Uit platen snijden wij contourgetrouw tweedimensionaal. De derde dimensie levert de materiaaldikte. Buiten de 2-assige besturing voor het contour heeft onze installatie een 2-assig gestuurde Tilt-A-Jet-zwenkkop dus een zwenkbesturing voor de straalkop. Op deze wijze staat zijn buitenoppervlak altijd loodrecht op het raakvlak. Bij plaatdikten tot 25 mm halen wij een nauwkeurigheid van ± 0,2 mm, tot 50 mm van ± 0,3 mm. Uitvoerbaar is het waterstraalsnijden bij plaatdiktes tot 170 mm. 

Koud snijproces. Waterstraalsnijden is een koud snijproces. Het doorslaggevende voordeel van de watersnijtechnologie voor het snijden van kunststoffen.

Abrasief waterstraalsnijden. Wij gebruiken overwegend het abrasief waterstraalsnijden, waarbij een toegevoegd schuurmiddel het snijproces ondersteund. Er ontstaat een oppervlak, welke als gezandstraald werkt, nabewerking is niet noodzakelijk.

Productief en flexibel. Onze waterstraalmachines produceren een breed scala aan onderdelen. Van eenvoudig freeswerk voor machine elementen tot en met complex eindproduct. 

Bewerking met waterstraal.
Voordelen van door watersnijstraal ondersteund verspanen.
Efficiënt verspanen zelfs moeilijk verwerkbare materialen.
Het voorafgaande op maat zagen van freesstukken vervalt. De waterstraalmachine verwerkt complete plaatformaten.
Geen gereedschapsslijtage, zelfs bij glasvezel­versterktee materialen.
Hoge reproduceerbaarheid van productiekwaliteit door zeer goede bestuur- en regelbaarheid van de waterstraalbron.
3

keer zo snel als het geluid is het water, dus snelheden tot 1000 ms . Zo snijdt het de kunststof nauwkeurig.

Paul Neudank
Medewerker verspaning, Großmaischeid

Smeerrondsel voor windturbines

Rondsel van polyamide. Het verspanend bewerkt kunststof rondsel dient als smeerrondsel.

Zware machinebouw. Smeerrondsel voor windturbines.

Het smeerrondsel voor de automatische enkelvoudige smering van tandkransen wordt in de offshore gebieden gebruikt.

12

tanden, niet meer. Toch een aanzienlijke kophoogte van 420 mm.

Met slechts 12 tanden heeft het een kopcirkel middenlijn van 420 mm een tandbreedte van 300 mm. De as doorsnede diameter bedraagt 200 mm.

Het tandwiel maken wij van een hoogmoleculair polyamide in een tweetraps productieproces. De ruwdelen produceren wij centrifugaal gegoten in onze gieterij. Het temperen van de gietstukken verhoogt hun mechanische vastheid, in het bijzonder de taaiheid.

De nauwkeurigheid van de tandflanken en van de as passing worden bereikt door de bewerking op onze hoge precisie gereedschap- en vertandingsmachines. 

Groot draaideel voor de installatietechniek

Rheologisch geoptimaliseerd: Componenten van gietpolyamide maken nieuwe concepten mogelijk in grote installaties.

Diffusor in gietpolyamide. Groot draaideel als enkelstuks voor de procesindustrie.

Deze diffusors met een diameter tot 2 meter worden in grote installaties voor de procesindustrie ingezet. Ze reduceren de stromingssnelheid van vloeistoffen. De diameter varieert en elke diffusor is een voor stroming geoptimaliseerd uniek exemplaar.

De contour benaderende gietstukken in polyamide vervaardigen wij in onze eigen gieterij in Großmaischeid. De via het CAD-systeem reologisch geoptimaliseerde contouren realiseren wij met een direct CAD / CAM-systeem op moderne grote CNC-draaibanken.

Diffusors in polyamide hebben ten opzichte van dezelfde in metaal duidelijk hogere standtijden. Het polyamide is extreem taai en heeft een opmerkelijke slijtvastheid tegen abrasieve stoffen in de door de diffusors geleide vloeistoffen.