TSG-behuizingen samengesteld

Set behuizingsdelen vervaardigd door thermoplastisch SchuimGieten, TSG

Multifunctioneel analyse-apparaat. Samenstelling van behuizingsdelen met vele montage varianten.

De behuizing is modulair, het is voorzien van verschillende slots voor de montage en installatie van extra modules. Subtiele naden duiden op achter kleppen en deksels liggende flensen, connectoren en compartimenten. Yellow Design heeft het analyse apparaat ontworpen. Dit ontwerp heeft de IF Design Award en een Duitse designprijs gewonnen.

IF product design award 1999
dpbb design preis brandenburg 1999

Door het modulaire concept kan het analyse-apparaat door de gebruiker aangepast worden voor wisselende taken: Het verwerkt een enkel monster of werkt volledig geautomatiseerd met een monstercarrousel. Het staat statisch op een laboratorium tafel of mobiel op een trolley in een industriële productie-omgeving. Het analyseert vloeibare monsters en tabletten zowel in medische laboratoria, in apotheken maar ook in de levensmiddelen industrie.

De behuizing bestaat uit maximaal 6 verschillende elementen. Alle behuizingselementen vervaardigen wij uit een uniform materiaal door Thermoplastisch SchuimGieten (TSG). Het gekozen styreen/butadieen (SB) is een slagvast, tevens matrijs vriendelijk materiaal voor behuizingen. De in onze lakkerij aangebrachte structuurlak benadrukt de waarde en pretentie van het kapitaalgoed en is gebaseerd op functionaliteit: Het 3-lagen laksysteem verhoogd de hardheid en resistentie voor chemicaliën van de oppervlakken. Onze matrijsbouw heeft de matrijzen set in korte tijd gerealiseerd.

PP/EPDM en SB-TSG

Instrumentenhouder in PP/EPDM (TPE-V, Santoprene) en Styreen-Butadieen TSG

Stil zacht, belastbaar hard. Comfortabel instrumenten aflegplateau voor de medische techniek met functionele kunststoffen.

Gebruikers van therapeutische en diagnostische apparatuur concentreren zich op hun medische taken. Secundaire handelingen moeten niet afleiden. Het probleemloos oppakken en afleggen van instrumenten houden de concentratie bij de essentie.

Autoclaven krijgen vaak energie veroorzaakt door stoten en botsingen te verwerken, soms ook nog wat ruwer. Daarom zijn autoclaven robuust ontworpen en vervaardigd uit hoogwaardige kunststoffen.

Montage vs. 2K-spuitgieten. Inbouwsituaties, seriegrootte, designbepalingen, belasting door chemicaliën, krachten. Een veelvoud aan eisen spelen een rol bij de beslissing om tot een productiestrategie voor onderdelen zoals medische apparaten te komen. De samenstelling bestaat uit 3 elementen. Een metaaldeel en een basisdeel in SB-TSG vervaardigen wij met de insert techniek. Vanwege het geringe aantal gebruiken wij voor de zachte componenten onze 2K techniek niet. Hier heeft de gescheiden productie met aansluitende montage zich voordeliger bewezen.

Stijf frame. Dikwandig, stijf en star is het draagframe. Het is met Thermoplastisch SchuimGieten in Styreen/Butadieen TSG (SB-TSG) vervaardigd. De omspoten metalen stift positioneert de houder spelingvrij. Met slechts één schroef worden de componenten aan het chassis van het apparaat gezekerd bevestigd.

Zachte demping. Het dempende element vervaardigen wij uit een vulkaniserend thermoplast (PP/EPDM, TPE-V) in het spuitgieten. De materiaal eigenschappen van het elastisch polymeer maakt het mogelijk dat de gebruiker van het apparaat de instrumenten zonder deze te beschadigen en geruisloos kan afleggen. Door de geprononceerde antislip kan men bovendien veilig afleggen.

Kunststoffen in de medische technologie

Hoogwaardige kunststoffen. Speciale vereisten van de medische technologie.

De medische technologie stelt aan onze kunststoffen speciale eisen. De door ons verwerkte zwavel polymeren en polyimiden vervullen deze optimaal. Zij zijn tegen bijna elke taak in dit veeleisende gebied opgewassen.

Aangepaste procestechniek, de verwerking van nieuwe, deels kostbare hoogwaardige kunststoffen en de gestaag groeiende ervaring in matrijsbouw stellen ons in staat voortdurend innovatieve kunststof onderdelen met toenemende complexiteit te realiseren.

Onze kunststoffen in de medische toepassing en voor diagnostische systemen veroveren constant nieuwe gebieden en leveren vandaag de dag een beslissende bijdrage aan de vooruitgang van de geneeskunde.

Fysiologisch zonder bezwaar

Bij contact met medicinaal werkzame stoffen mag dit niet tot verontreiniging leiden. Kunststof onderdelen in de medische technologie moeten afhankelijk van de werkomgeving aan de voorschriften volgens  FDA, USP Class VI of BfR voldoen.

Zelfs de strenge Amerikaanse ASTM F 702-81 ten aanzien van de extraheerbare biologische reststoffen vervullen wij vandaag de dag met moderne, speciale materiaal instellingen (biocompatibiliteit).

Veelvuldige steriliseerbaarheid

De steriliseerbaarheid van onze kunststof onderdelen garandeert de betrouwbaarheid bij langdurig gebruik in de medische technologie. In tegenstelling tot producten voor eenmalig gebruik, die na gebruik weggegooid worden, zijn onze producten van polysulfonen en polyimiden duurzame kapitaalgoederen.

Ondertussen gaan de eisen voor steriliteit van de kunststof onderdelen omhoog en deze trend zal zich in de toekomst versterken. Hier bieden wij materialen met hoge reserves voor de diverse sterilisatieprocessen. Onze kunststof onderdelen van polysulfon en polyimide zijn door hun uitstekende hydrolyse-weerstand ook bij hoge temperaturen autoclaaf bestendig en laten zich zelfs met γ- en β-stralen als ook met ethylene oxide (EtO) steriliseren.

Hochleistungskunststoffe in der Medizintechnik
Betrouwbaar: Goed geselecteerd en gebruikt zijn kunststoffen steriliseerbaar, fysiologisch zonder bezwaren en bestand tegen hitte en chemicaliën. Maar zij zijn ook nog transparant. Daarmee kan de arts de processen observeren.

Veel mogelijkheden tot het reduceren van kosten

Moderne hoge temperatuur kunststoffen vervangen door hun functionaliteit steeds meer glastoepassingen, want zij zijn breuk- en splintervrij.

Voor de industrieel ontwerper van medische apparaten bieden zij universele eigenschappen, staan een hoge mate van functionele integratie toe en zijn daarbij kostenefficiënter bij de realisering.

Stressvermindering door ontwerp

Nieuwe materialen geven aan de ontwerper meer vrijheden in de vormgeving. Want artsen, fabrikanten van apparaten en ontwerpers hebben hetzelfde doel: de medische apparaten voor patiënten aantrekkelijker vorm te geven en minder bedreigend te laten overkomen. Goed industrieel ontwerp bereikt dit doel door gebruik van innovatieve materialen en productieprocessen.

Een belangrijke bouwsteen bij de inspanningen om het behandelresultaat te verhogen door stressvermindering tijdens de therapie.

Kunststofbehuizingen voor laboratorium centrifuges

Laboratoriumcentrifuges voor bloedmonsters. Agressieve reinigingsmiddelen vreten aan.

De besturingsmodule van de laboratorium centrifuge is staande in een paneel behuizing gemonteerd. De behuizingsdelen worden door thermoplastische schuimgieten (TSG) geproduceerd en aansluitend in drie lagen gelakt. Bovendien is het basismateriaal in de kleur van de lak, compact ingekleurd.

Intensieve reiniging met agressieve middelen wordt door het behuizingsmateriaal doorstaan.

Functie van het oppervlak

Function meets design. Extra gebruiksgemak door functionele oppervlakken.

Het oppervlak is bepalend voor de uitstraling van uw producten: De kleur benadrukt de vorm en ontwerp van het behuizingsdeel. Aanzicht en uitstraling van een behuizing doen product kwaliteit vermoeden. Gelakte oppervlakken - als het dominerende design element - helpen uw product te identificeren en te onderscheiden. Ze creëren aandacht en laten blijvende indrukken achter. Maar het oppervlak is meer dan uiterlijk, kleur, glans en perfectie. Het is een beschermende huid tegen de omgeving en vergroot de veelzijdige functionaliteit bij verfijnde technische kunststof onderdelen.

Elektrische afscherming

Afschermingslagen voor elektromagnetische compatibiliteit EMC, voor een effectieve afscherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI) van externe storingsbronnen en voor het afvoeren van statische elektriciteit als bescherming tegen een ongecontroleerde ontlading (ESD).

Beschermende coating

Moderne coatingsystemen beschermen behuizingen en beplatingen duurzaam

  • tegen chemische corrosie door reinigingsmiddelen, desinfecteermiddelen en andere agressieve middelen
  • tegen graffiti en bekladding
  • tegen UV-straling en weersinvloeden

Coatings verbeteren de prestaties en duurzaamheid van kunststof onderdelen.

 

Ultrasone vernevelaar uit polysulfon

Vorschaubild: medisch apparaat met vernevelkamer van polysulfon

Ultrasone vernevelaar van slagvast polysulfon. Heldere toepassing voor steriliseerbare vernevelkamers van kunststof.

De zelfdragende behuizing is met Thermoplastisch SchuimGieten (TSG) vervaardigd. Het oppervlak is verfijnd waardoor het eenvoudig te reinigen is. De binnenzijde is multifunctioneel: vernevelkanaal, filterhouder, snoer opbergplaats, connectoren, bevestigingspunten, tussenschotten en andere details zijn nauw genest en gerangschikt.

Elektromagnetische storingen worden door een aan de binnenzijde aangebrachte nikkellaag uitgeschakeld (EMV). De structuurlak aan de buitenzijde is de finishing touch.

Steriliseerbaar polysulfon. De meervoudige vernevelkamer van een transparant polysulfon (PSU) met rookglasinkleuring is met precisie-spuitgieten vervaardigd. Hoge eisen aan de maatnauwkeurigheid en de dichtheid van het vernevelsysteem worden gegarandeerd. Het polysulfon met zijn amorfe structuur is vormvast en chemicaliën bestendig. Dit medisch apparaat wordt veelvuldig in het steriliseerproces gereinigd. Deze belasten de onderdelen chemisch bij hoge temperaturen. De componenten van polysulfon worden in het spuitgietproces daartoe voor deze toepassing verfijnd.

Behuizingspaneel voor een medisch apparaat van SB-TSG

Frontpaneel voor een medisch apparaat

Modulair opgebouwd front behuizing voor een medisch apparaat. Optimale functionaliteit en vormgevingsvrijheid in Thermoplastisch SchuimGieten (TSG).

De eisen van industrieel ontwerp hebben wij met behulp van het vormvriendelijke Thermoplastisch SchuimGieten (TSG) compromisloos doorgevoerd. De kunststof behuizing met geïntegreerde displaybehuizing bestaat uit meerdere kunststofdelen: frame voor het beeldscherm, front behuizing, handgreep en diverse covers.