Kunststof morfologie. Microscopische analyse van kunststof onderdelen geven informatie over materiaalkwaliteit en verwerkingsparameters.

Onder de microscoop bekeken, laten kunststof onderdelen met een gezonde materiaalstructuur een hoge homogeniteit en een evenwichtige spanningshuishouding zien.

De volgende 5 voorbeelden tonen gezonde spanningsbeelden.

 
Gefügebild eines Polyamid 6 zeigt hohe Kristallinität
Spanningsarm: Het gelijkmatige spanningsbeeld van Polyamide 6 (PA 6) toont de hoge kristalliniteit. 
Gefügebild eines Polyamid 66 PE zeigt die eingebetteten Schmierdepots
Smeringsdepots:  Geïntegreerd in een Polyamide 66 zijn de smeringsdepots duidelijk te herkennen. Zij zijn met het zachte Polyethyleen (PA 66 PE) gevuld.
Gefügebild eines Polyacetals zeigt den spannungsarmen Randbereich eines zerspanten Fertigteils
Bewerkt Polyacetaal (POM): De microtoom dwarsdoorsnede toont een spanningsarme rand van een uit Polyoxmethyleen bewerkt gereed product.
Gefügebild der Randzone eines spritzgegossenen Gehäuseteils aus Acryl/Butadien/Styrol
Goede structuur: De microfoto toont de perfecte rand van een uit Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) gespuitgiet kunststof behuizing.
Die Qualitätskontrolle mit dem Mikroskop zeigt die Verteilung der Kurzglasfasern eines modifizierten Polyphenylenoxids
Gelijkmatige verdeling: De kwaliteitscontrole met de microscoop laat zien, dat de korte glasvezels gelijkmatig verdeeld zijn. Belangrijk voor het draagvermogen van dit component in een gemodificeerde Polyphenyleenether (PPE GF30). 

Foutopsporing door dubbele breking. Spanningen en vloeistructuren zichtbaar maken.

Niet alleen de chemische structuur, echter in sterke mate ook de bewerking van grondstoffen beïnvloeden de goede werking van het kunststof component.

Voor gedeeltelijk kristallijne kunststoffen is de morfologie (ook echoscopie genaamd) een waardevol instrument om spuitgiet verrichtingen af te kunnen lezen. De morfologie laat ons een kijkje nemen in het kunststofonderdeel en verbanden begrijpen, die voor de gewone waarnemer verborgen blijven.

Een feit, die tot de optimalisering van de verwerking bijdraagt en de kwaliteitsborging een wetenschappelijke basis geeft. 

 
Zahnkopf eines Zahnrades aus Polyacetal (Doppelbrechung)
Spanningsveld: De dubbele breking van het licht maakt de druk op de tandkop van het tandwiel in Polyacetaal (POM) zichtbaar.
Konstruktionsbedingtes Spannungsfeld in einem Spritzgussteil aus Polyamid 66
Mechanische spanningen: De doorbuiging in dit spuitgietdeel van Polyamide 66 (PA 66) veroorzaakt inwendige spanningen. Ontdekt door de toepassing van dubbele breking.
Fließstruktur an der Zahnflanke eines spritzgegossenen Zahnrades
Doorbuigingsstructuur: De inwendige spanningen aan de tandflank van een gespuitgiet tandwiel zijn in de dubbele breking duidelijk herkenbaar.
Feinkristallines Gefüge eines spritzgegossenen Zahnrades aus Polyamid
Fijn kristallijn: Polyamide is een fijn kristallijn materiaal. Door constructiedetails kunnen bij spuitgietdelen spanningen ontstaan. Hier duidelijk herkenbaar in de tandvoet van een kunststof tandwiel.
Zahnfuß eines Zahnrades mit leicht erkennbaren Spannungen und einer deutlichen Fließstruktur
Analyse van een tandwiel: Tandvoet van een kunststof tandwiel met herkenbare spanningen en een door het spuitgietproces ontstane doorbuigingsstructuur.