Bedrukken & labelen. Onze technieken voor serie drukken en uit elkaar houden van kunststof onderdelen.

Schriften en symbolen op kunststof onderdelen vervullen verschillende functies. Ook de technische eisen zijn naargelang toepassingsgebied en bedrukt materiaal uiteenlopend. Vanwege een veelheid aan signeer- en druktechnieken zijn wij flexibel en reageren wij accuraat op elk verzoek. Onze beiden seriedruktechniek zeefdruk en tampondruk brengen meestal logo's, beletteringen of gebruiksvoorschriften aan. Onze etiketteer-, markeringstechniek dienen vaak het uit elkaar houden van kunststof onderdelen.

Lasermarkeren

Nauwkeurige lettertypes. Lasermarkeren van kunststof onderdelen.

Lasergravures hebben een aan het materiaal van het kunststofdeel vergelijkbaar weerstandsvermogen. Zij zijn veegvast en duurzaam. Lasergravures kunnen in een hoog tempo gemaakt worden en gelijktijdig individueel zijn.

Het laserbranden wordt door modificering van de kunststoffen mogelijk. Materiaaltype, lettertype en het contrast bepalen het proces. Meestal voegen wij al voor de productie van de kunststof onderdelen speciaal afgestemde additieven aan de grondstof toe. Zo begint al voor de productie van het kunststofdeel de voorbereiding voor een hoogwaardige lasergravure. Gericht activeren wij deze met de energie van de in het kunststof oppervlak binnendringende laser, de gravure wordt zichtbaar.

Reliëfschriften

Behuizing met verhoogde reliëfschriften

Behuizingen met reliëfschriften. Verhoogde belettering lakken en bedrukken.

De nauwe samenwerking tussen matrijsbouw, spuitgietafdeling, lakkerij en drukkerij creëert een bijzondere systeemoplossing: Reliëfen met verhoogde beletteringen, direct geïntegreerd in de behuizingen, bedieningspanelen of functionele onderdelen.

Plastische beletteringen onderstrepen hoogwaardige behuizingstechniek. Plastische bedrijfslogo's betekenen iets: aangebracht op machines en apparaten onderstrepen zij de betrouwbaarheid en soliditeit van het merk. Het kleur contrast tussen letter en achtergrond verhoogd het merkimago. Gebruik de extreme contrasten voor expressieve, krachtige bedrijfslogo's in de machinebouw; discreet afgestemde kleurcontrasten in de medische technologie en mechatronica.

Tampondruk of zeefdruk. Bij het drukken van reliëfschriften kunt u kiezen uit 2 druktechnieken:

  • Zeefdruk heeft de voorkeur bij grootschalige motieven.
  • Tampondruk leent zich voor kleine, fijne motieven.

Onze mogelijkheden. Spuitgegoten reliëfschilden zijn in hun grootte praktisch onbeperkt, hiermee kunnen wij van kleinste tot met het grote onderdeel alle groottes realiseren. Dankzij onze eigen matrijsbouw garanderen wij een nauw klantencontact en voortdurende samenwerking; wat natuurlijk ook geldt voor lage kosten matrijzen bij kleine series. Wij bieden u ook bij dit productieproces een grote keuze aan hoogwaardige kunststofsoorten, helemaal op uw gebruik afgestemd..

Functies integreren betekent kosten besparen. Kostenverbetering bereiken wij door combinatie van reliëfschild met functionele onderdelen en behuizingsdelen. Daarmee reduceren wij het aantal benodigde onderdelen. 

Verhoogde belettering, niet eenvoudig opgeplakt als een ingekocht logo, maar geïntegreerd in de behuizing of op bedieningspanelen. De meest solide vorm, uw merknaam op machines en apparaten aan te brengen.

Günther Merz
Meesterlakker, Großmaischeid

Verzegelde druk

Slijtvaste zeefdruk in bedieningspaneel voor liften

Bedieningpanelen in liftinstallaties. Slijtvaste zeefdruk ingebed in meerlaags laksysteem.

Liften of ritten naar bepaalde verdiepingen worden in openbaar toegankelijke ruimtes vaak alleen ontsloten voor geautoriseerde personen. Vond men eerder nog cilindersloten in de bedieningspanelen van de liften, nu gebeurt de authenticatie in moderne liftinstallaties contactloos met passieve transponders. 

Over de locatie van het transponder veld, informeert een RFID symbool op het bedieningspaneel. Het is een zeefdruk. De opdruk wordt op een nog niet volledig uitgeharde pigmentlak aangebracht. Het drukken op het juiste moment is belangrijk, hiermee gaan de pigmenthars van lak en druk een sterke verbinding aan. Deze getimede werkwijze zorgt voor hoge slijtvastheid. Een volgende kwaliteit stap is een transparante afdichting van de beide pigmentlagen. Resultaat is een duurzame authenticatie.

Wij vervaardigen een vlakke en een bolle variant. De panelen zijn gemaakt van slagvast styreen/ butadieen in thermoplastisch schuimgieten (SB-TSG). De industriële lak glanst met een metallic effect. De kunststof panelen sluiten onvolkomenheden in de stang-geperste aluminium profielen en voegen zich elegant in de constructie van de bedieningskolom en de algehele uitstraling van de liftcabine.

De stabiliteit van de kleine, eenvoudige bedieningspanelen biedt een zekere weerstand tegen vandalisme. In de brandveiligheid certificering bereikt het materiaal de brandbeveiligingsklasse UL 94-V0.

Naaldpunt markeren

Naaldpunt markeren op gefreesde kunststof onderdelen zijn permanent

Het getatoeëerde kunststof onderdeel. Directe etikettering door naaldpunt markeren.

Ons speciale procédé voor directe etikettering kartelt met behulp van een oscillerende carbide naald een lijn van stippen in het kunststof oppervlak van het onderdeel. Bij hoge naaldfrequentie ontstaat een gesloten gesegmenteerde lijn. Het slagpunt ofwel naaldpunt markeren lijkt op de bekende matrix printer, werkt echter met een hogere naaldpunt druk en in plaats van met een strikt rooster met een intelligente CNC-besturing.

Wordt een duurzame, niet vervalsbare en flexibele markering voorgeschreven, zijn zelfklevende etiketten of afdrukken vaak niet ideaal. Rechtstreeks markeren vervult deze taak beter.

Mike Schmalebach
Technische advies, Großmaischeid

Zowel blinddrukken zonder kleur als ook kleurdrukken zijn mogelijk. Het puntslag procédé is geschikt voor etiketteren, markeren en kenmerken van alle denkbare kunststof onderdelen, om het even of zij spuit gegoten, geëxtrudeerd of uit halffabricaat verspaand zijn. Niet alleen platte oppervlakken, maar ook gebogen oppervlakken kunnen met letters, symbolen of data-matrix-codes (2D codes) geëtiketteerd worden.

Alternatieve methoden van naaldpunt markeren zijn het ongecompliceerd markeren met maatslagnummers of het hoogwaardige CNC-graveren.