Alles uit één hand

Alles uit één hand. Van onderdeelontwerp tot tampondrukken

De verticale intergratie van een leverancier beschrijft hoeveel werkstappen er nodig zijn om een product te produceren en hoeveel daarvan in eigen beheer plaatvinden.

In de afgelopen jaren is er een structurele verandering geweest die heeft geleid tot een gestage vermindering van het verticale intergratie. De tegenovergestelde trend is duidelijk voor leveranciers, waar de factoren van klantspecifieke productie, kleine partijgroottes en hoge kwaliteitseisen bepalend zijn voor een diepgaande service die zo ver mogelijk in de processen van de klant past.

Toe gevoegde waarde is, minder risico op kennisverlies, meer flexibiliteit in productie en de onafhankelijkheid zijn de voordelen die dergelijke bedrijven ontlenen aan deze trendgerichte strategie. De verantwoordelijkheid bij één leverancier en eenvoudige inkoopprocessen zijn de voordelen voor de klant.

De basis van het concept is dat de proces- en kwaliteitsrelevante gereedschappen en halffabrikaat in één bedrijf worden vervaardigd. Om de klant uiteindelijk alles vanuit één leverancier te kunnen voorzien, zijn universele apparatuur en speciale kennis van medewerkers vereist.

De optimale verticale intergratie van een leverancier is moeilijk te bepalen en de beschreven voordelen ontwikkelen zich pas wanneer voldoende processtappen zijn geïmplementeerd. Anderzijds kan het verticale fabricagebereik zich alleen uitstrekken voor zover het regelmatig wordt gebruikt. Anders raakt de economische levensvatbaarheid van het systeem onevenwichtig en creëren onervaren processen kwaliteitsrisico's.

Een voorbeeld van een middelgrote kunststofprocessor met een hoog niveau van verticale integratie, een procesketen is als volgt:

Component ontwikkeling

De klant heeft alle toegang tot de knowhow van de leverancier in de ontwikkelingsfase om het technisch en economisch meest geschikte productieproces te bepalen, de juiste materiaalkeuze te maken en uiteindelijk het onderdeel te ontwerpen dat geschikt is voor het materiaal. De applicatietechnici van de leverancier kunnen hun ervaring gebruiken om te herkennen of ideeën technische problemen met zich meebrengen of de productie onevenredig duurder maken.

Gereedschapontwerp

De overgang van de eerste naar de tweede processtap is vloeiend en de componenttekening wordt in dialoog gemaakt. Nadat dit is gevalideerd, nemen de gereedschapsontwerpers het spuitgietgereedschap over en ontwikkelden het op basis van hun ervaring, inclusief de matrijzenbouw en de spuitgietafdeling.

Matrijs

Planning van de grondstof tot het individuele onderdeel in 3D-formaat leidt tot productieve gereedschapsproductie met een korte doorlooptijd en een betrouwbare levertijd. De nauwe samenwerking in de ontwikkelings- en constructiefase leidt tot een doelgerichte en rechtmatige implementatie binnen de matrijs.

Bemonsteren

Eerste bemonstering is een essentiële mijlpaal in de productieketen. Controle en de documentatie vereisen geschikte testapparatuur en CNC-meetmachines. De verkregen meet- en testresultaten kunnen resulteren in een behoefte aan optimalisatie, die snel kan worden geïmplementeerd doordat er een eigen matrijzenbouw aanwezig is.

Formaatdelen

Wanneer monsters worden genomen en in de matrijs worden uitgevoerd, worden de vastgestelde instellingsgegevens het basisraamwerk van serieproductie. Met de productie van de nulserie zijn deze parameters verfijnd, vooral met betrekking tot het rendement. Uiteindelijk is er een stabiel proces voor alle volgende serieproductie.

Verspanende nabewerking

In het geval van kleine series wordt dit proces vaak gekozen uit kosten overweging. Contouren onder een hoek ten opzichte van de vormrichting of wijzigingen aan het onderdeel voor een extra variant kunnen goedkoop op het onbewerkte deel worden bewerkt en de investeringskosten voor de matrijzen verlagen.

Afscherming

Om een ​​statische lading af te leiden, wordt het materiaal of de component aangepast. Dit zijn kunststoffen gevuld met roet of grafiet of het toepassen van een elektrisch geleidend oppervlak doormiddel van galvanische coating en geleidende lakken op metaalbasis.

Lakken

Zelfs als vorm en onbewerkte onderdelen worden gedefinieerd als de belangrijkste componenten, is schilderen een belangrijke productiestap.Het uitgangspunt voor hoogwaardige verf is de voorbereiding van het onbewerkte onderdeel door ervaren ambachtslieden en robots. Daarna wordt het schilderen, afhankelijk van de eisen van de klant, uitgevoerd in een soepele of gestructureerde versie. Verschillende bewerkingen zijn hier vereist, variërend van het schuren van het gespoten oppervlak over de primer tot de toplaag en de op[gezette structuur.

Bedrukken

De laatste optie in de afwerkingsfase is het bedrukken, in het geval van gelakte oppervlakken, letters en symbolen met tampon of zeefdrukken.

 

Hieruit blijkt dat met complexe componenten, in elkaar grijpende ontwikkeling en productie met een hoog prestatieniveau onder één dak opmerkelijke synergievoordelen bieden voor alle betrokkenen.

 

Functie van het oppervlak

Function meets design. Extra gebruiksgemak door functionele oppervlakken.

Het oppervlak is bepalend voor de uitstraling van uw producten: De kleur benadrukt de vorm en ontwerp van het behuizingsdeel. Aanzicht en uitstraling van een behuizing doen product kwaliteit vermoeden. Gelakte oppervlakken - als het dominerende design element - helpen uw product te identificeren en te onderscheiden. Ze creëren aandacht en laten blijvende indrukken achter. Maar het oppervlak is meer dan uiterlijk, kleur, glans en perfectie. Het is een beschermende huid tegen de omgeving en vergroot de veelzijdige functionaliteit bij verfijnde technische kunststof onderdelen.

Elektrische afscherming

Afschermingslagen voor elektromagnetische compatibiliteit EMC, voor een effectieve afscherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI) van externe storingsbronnen en voor het afvoeren van statische elektriciteit als bescherming tegen een ongecontroleerde ontlading (ESD).

Beschermende coating

Moderne coatingsystemen beschermen behuizingen en beplatingen duurzaam

  • tegen chemische corrosie door reinigingsmiddelen, desinfecteermiddelen en andere agressieve middelen
  • tegen graffiti en bekladding
  • tegen UV-straling en weersinvloeden

Coatings verbeteren de prestaties en duurzaamheid van kunststof onderdelen.

 

EMC

Geleidende lak aangebracht op binnenzijde van kunststof behuizing

Elektromagnetische compatibiliteit (EMC). Hoog geleidende bescherming voor elektronische modules in kunststof behuizingen.


Hedendaagse afschermingen van behuizingen zijn hoog geleidend, zij voldoen aan de vraag naar elektromagnetische compatibiliteit (EMC) van elekronische apparaten met kunststof behuizingen. Goed bedekt en aangebracht aan de binnenkant van de kunststof behuizing, beschermen zij de omgeving tegen elektromagnetische interferenties (EMI). Zij zijn een belangrijk onderdeel van de kracht van elektronische apparaten tegen elektrostatische ontlading (ESE, ESD) en tegen elektromagnetische interferenties.

Ter bescherming wordt een deklaag gekozen, die uit hoog geleidende deeltjes en een speciale kunstharsmatrix bestaat. De gebruikte hars is thermoplastisch en bindt de hoofddeeltjes, er ontstaat een afscherming die interfererende bundels dempt. De kunsthars zorgt voor een goede hechting tussen afscherming en kunststofoppervlak.

Met behulp van de thermoplastische hars kon het afbladderen, zoals dit bij zuivere metaalafschermingen te zien was, uit de weg worden geruimd. De hars maakt een einde aan maatveranderingen, die bijvoorbeeld bij thermische uitzetting en torsie ontstaan, zonder herkenbaar aan kleefkracht te verliezen. De afscherming kan zelfs gebruikt worden onder moeilijke klimatologische omstandigheden, zoals hitte en vochtigheid.

De afscherming is zeer corrosiebestendig, omdat de hoofpartikels ingekapseld zijn in de hars en goed beschermd zijn.

EMC-afschermingen bevatten in de regel hoofddeeltjes van grafiet, nikkel, koper en zilver.

Vergelijking van de EMV-effectiviteit.
Metalen en niet metalen geleidende deeltjes.
  EMV
Afschermingsprestatie / Afschermingsdemping
(bij 50 μm)
 
ESE
aarding eigenschappen
Oppervlakte-weerstand
(bij 50 μm)
Maximale gebruikstemperatuur
Eenheid [dB] [Ω/kwadraat] [°C]

 
 
*
 = De aangegeven waarden zijn volgens ASTM ES7-86 vastgesteld.
**
 = bij een deklaag van 25 μm

Niet metalen deeltjes

Grafiet afschermcoating 15 – 45 uitstekend < 10 150

Halfedele metalen deeltjes

Nikkel afschermcoating 60 * uitstekend < 0,25 95
Koper afschermcoating 65 uitstekend < 0,25 95

Edele metalen deeltjes

Koper/zilver afschermcoating 75 uitstekend < 0,05 ** 95
Zilver afschermcoating 60 ** goed < 0,02 ** 105