Kaartautomaat

Bargeld- und kontaktloser Ticketautomat

Vaarwel voor het zoeken naar kleingeld. Kaartautomaten zonder contant geld, voor mobiel en stationair gebruik.

De compacte automaten zijn bedoeld voor het gebruik in treinen, metro’s en bussen, maar ook bij haltes, op perrons of bij andere plaatselijke voorzieningen.

Via de terminals kunnen passagiers snel, zonder contant geld en vooral contactloos tickets kopen, zowel stationair als mobiel. Zij nemen niet alleen taken over op het gebied van ticket verzorging, maar bieden ook aanvullende toepassingen zoals het aanbieden van dienstregelingen en stadsplattegronden. De gekleurde rand-elementen kunnen naar wens van de klant gemaakt worden en trekken al van ver de aandacht van de gebruiker, op de centraal geplaatste bedieningselementen van de kaartautomaat.

Reddot design award voor modern industrieel design van kunststof

Industrieel ontwerp. Het slimme ontwerp, de compacte vorm en de betrouwbaarheid overtuigden de internationale jury. De met de Red Dot Award bekroonde behuizing staat voor hoge kwaliteit in design. Het label heeft zich internationaal gevestigd als een van de meest gewilde kwaliteitsmerken voor goede ontwerpen en wordt jaarlijks uitgereikt.

Bestand tegen vandalisme, weersinvloeden en tegen brand beveiligd. Aan behuizingen voor openbaar vervoer worden bijzonder hoge eisen gesteld. Naeff vervaardigt de behuizingsdelen uit een uniform materiaal door middel van het Thermoplastischen Schaumguss (TSG). Het proces biedt de nodige ontwerpvrijheid en maakt een gerichte afstemming tijdens de engineering mogelijk. Het gekozen materiaal Styreen/Butadieen (SB) is uiterst slagvast en resistent. De behuizingsdelen zijn brandwerend conform UL 94-V0 en zijn voorzien van een hoogwaardige structuurlak die het uiterlijk van de onderdelen nog eens benadrukt en tevens de behuizing beschermt tegen slijtage en reinigingsmiddelen.

Afstandsbedieningen in de transporttechniek

Afstandsbedieningen voor takels

Verborgen breekpunten geven integriteit. Flexibele handbehuizingen voor modulair opgebouwde apparatenfamilie. Gerealiseerd met enkele matrijzen.

Afstandsbedieningen voor industrieel gebruik worden populairder. Dit succes is te danken aan de functionele betrouwbaarheid van de redundante radiozenders en de moderne generatie batterijen. Het gebruik is in de EN ISO 13849-1 geregeld. Zij controleren installaties, apparaten, takels en rapporten. Moderne radiozenders zijn vrij programmeerbaar. Dat maakt ze universeel inzetbaar. Afhankelijk van de te besturen apparaten en de te vervullen functionaliteit zijn er in het paneel een variërend aantal schakelaars nodig.

De hier nieuw ontwikkelde apparatenfamilie bestuurt kranen en takels. Zij heeft ten minste 6 knoppen. Afhankelijk van de gewenste uitvoering kunnen de handbesturingen met het dubbele aantal knoppen worden uitgerust.

Eerder gebruikte de klant standaardbehuizingen met 12 knoppen. De vrije plaatsen werden door blindstoppen gesloten. Zo'n handzender geeft de gebruiker het gevoel een niet volledige uitrusting en zeer beperkte controle- en besturingsmogelijkheden te hebben.

Er zijn afstandsbedieningen in 3 uitvoeringen ontstaan. De niet gebruikte plaatsen zijn verborgen uitbreekpunten. Het ergonomische industrieel ontwerp is bekroond met een prijs. Het thermoplastisch schuimgieten (TSG) gaf de vormgevingsvrijheid.

TSG-behuizingen samengesteld

Set behuizingsdelen vervaardigd door thermoplastisch SchuimGieten, TSG

Multifunctioneel analyse-apparaat. Samenstelling van behuizingsdelen met vele montage varianten.

De behuizing is modulair, het is voorzien van verschillende slots voor de montage en installatie van extra modules. Subtiele naden duiden op achter kleppen en deksels liggende flensen, connectoren en compartimenten. Yellow Design heeft het analyse apparaat ontworpen. Dit ontwerp heeft de IF Design Award en een Duitse designprijs gewonnen.

IF product design award 1999
dpbb design preis brandenburg 1999

Door het modulaire concept kan het analyse-apparaat door de gebruiker aangepast worden voor wisselende taken: Het verwerkt een enkel monster of werkt volledig geautomatiseerd met een monstercarrousel. Het staat statisch op een laboratorium tafel of mobiel op een trolley in een industriële productie-omgeving. Het analyseert vloeibare monsters en tabletten zowel in medische laboratoria, in apotheken maar ook in de levensmiddelen industrie.

De behuizing bestaat uit maximaal 6 verschillende elementen. Alle behuizingselementen vervaardigen wij uit een uniform materiaal door Thermoplastisch SchuimGieten (TSG). Het gekozen styreen/butadieen (SB) is een slagvast, tevens matrijs vriendelijk materiaal voor behuizingen. De in onze lakkerij aangebrachte structuurlak benadrukt de waarde en pretentie van het kapitaalgoed en is gebaseerd op functionaliteit: Het 3-lagen laksysteem verhoogd de hardheid en resistentie voor chemicaliën van de oppervlakken. Onze matrijsbouw heeft de matrijzen set in korte tijd gerealiseerd.

Manipulatie veilige handbehuizing

Passen, vastmaken, klikken. Goed product design combineert complexiteit en eenvoud in een kostengunstige behuizing.

De handbehuizing werd door Henssler & Schultheiss voor een spectrofotometer ontworpen. Ontstaan is een manipulatie veilige apparaat schaal. De functionele ergonomie en het karakteristieke design overtuigen. Wij produceren het 8-delige behuizingssysteem door compact spuitgieten.

Functie en bediening. De behuizing is ergonomisch gevormd en slank, het apparaat laat zich goed in de hand naar gebruik dragen. Voor het meten wordt het in beide handen genomen en op het meetoppervlak gesteld. De hoofdschakelaar is aan de zijkant gepositioneerd. Hij is lang gestrekt en kan met de beide duimen gemakkelijk bediend worden. De muis naast de display wordt met de wijsvinger bediend.

Voor het nauwkeuring bedienen van het kleine touchscreen is een uitneembare schrijfstift in de behuizing geïntegreerd. De kunststofstift is verliesvrij gehouden, hij zit dankzij een geïntegreerde veer met een snapper hard ingesloten.

Het deksel van het batterijcompartiment wordt precies over een pons-, veerverbinding gevoerd, hij kan bij het openen en sluiten niet kantelen. In eindstand vergrendelt zijn snapsluiting duidelijk merkbaar.

Functioneel en zichtbaar haptisch design. Voor duim- en middelvinger gevormde welvingen en sublieme lijntexturen verhogen de grip van de behuizing. Voor de voelbare haptiek hebben alle zichtvlakken van de kunststofcomponenten een identieke volgens VDI 3400 ref. 24 geërodeerde oppervlakte structuur.

Snelle apparaat montage. De behuizing is verdeeld in 2 zijschalen en een front schaal. Dat is prima, het maakt productie en montage eenvoudiger. Binnenin kunnen diverse opnames en bevestigingspunten voor de in te bouwen componenten geïntegreerd worden. De matrijsvormen blijven ondanks de contouren eenvoudig, onze  matrijsbouw heeft ze op korte termijn en kostengunstig gemaakt.

Van schroeven en andere bevestigingsmiddelen wordt afgezien. Alle kunststof onderdelen van het behuizingssysteem zijn met nauwkeurig uitgevoerde snapelementen en positioneringspunten spelingsvrij en manipulatie veilig verbonden. De montage van de behuizing wordt handmatig gedaan zonder matrijs.

Bestand tegen vandalisme

Robuuste behuizingen van kunststof. Voorzorgsmaatregelen tegen geweld en graffiti. 

Niet alleen vandalen en graffitispuiters belasten gevoelige elektronica en apparaten meer dan gebruikelijk is. Ook de zware industriële omgeving vereist soms uitgesproken robuuste constructies en oppervlakken bij kunststof onderdelen en behuizingen.

Vandalisme krijgt geen kans. Voor vandalismebestendige vraagstukken bieden wij u een systeem van slagvaste en breukvaste TSG-behuizingsdelen, veredeld met krasbestendige oppervlakken en teksten. Speciale oppervlaktestructuren bieden extra bescherming tegen vandalisme en graffiti.

Vandalismebestendige toepassingen. Zo leveren wij vandaag de dag robuuste vandalismebestendige behuizingstechniek in vele toepassingen voor openbare ruimtes, zoals bijvoorbeeld:

 • Panelen voor intercomsystemen
 • Bovenplaten en behuizingen voor in- en uitrij terminals
 • Behuizingen voor ticketterminals in bussen en treinen
 • Zuilen voor toegangssystemen bij beurzen
 • Functionele onderdelen voor stadsmeubilair
 • Behuizingssystemen voor infoprinters, geldautomaten, zelfbedieningssystemen of betaalterminals
 • Vandalismebestendige panelen voor zelfbedieningsautomaten, kiosk terminals, internet terminals en voor informatiesystemen in de openbare ruimte
Anti-Graffiti-Lack und robuste Kunststoffgehäuse
Alarmzuil op het perron: Vandalismebestendig systeem, bestaande uit robuuste constructie met een wanddikte tot 20 mm, met glasvezel tegen breuk versterkte kunststoffen en graffiti werende lak.

Regeleenheid voor solarsysteem

Behuizing voor een regeleenheid van de gebouwautomatisering
Wandbehuizing

Solarsysteem op het dak. Display op het bureau.

De behuizing van een regeleenheid voor fotovoltaïsche systemen is in woonkamerkwaliteit uitgevoerd. Vormgeving en kleurkeuze passen zich aan de actuele trend van consumentenelektronica aan. Industrieel design en de goede combinatie van verschillende productiemethoden vormen een symbiose en het gerede apparaat belichaamd een hoge waarde.

Samengesteld uit 6 componenten. Bodem van behuizing, accudeksel, wandhouder clips en bedieningsknop zijn van acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) gemaakt en antracietgrijs ingekleurd. Alle zichtvlakken zijn voorzien van een erodeerstructuur. Het boven deel is van styreen-butadieen (SB) door thermoplastisch schuimgieten verwerkt. Deze wordt met een 3 componenten metallic-lak veredeld, fijn gestructureerd en gesealed.

Polycarbonaat met polysiloxaan-coating. Het display venster wordt spuitgegoten in een polycarbonaat (PC). Een optionele coating van het transparante kunststof met polysiloxaan verhoogt de krasbestendigheid van het display venster. De test met staalwol 0000 wordt dankzij deze coating doorstaan.

Alle drie in de module verwerkte kunststoffen zijn brandwerend uitgevoerd, gecertificeerd volgens de norm Norm UL 94-V0.

Functie van het oppervlak

Function meets design. Extra gebruiksgemak door functionele oppervlakken.

Het oppervlak is bepalend voor de uitstraling van uw producten: De kleur benadrukt de vorm en ontwerp van het behuizingsdeel. Aanzicht en uitstraling van een behuizing doen product kwaliteit vermoeden. Gelakte oppervlakken - als het dominerende design element - helpen uw product te identificeren en te onderscheiden. Ze creëren aandacht en laten blijvende indrukken achter. Maar het oppervlak is meer dan uiterlijk, kleur, glans en perfectie. Het is een beschermende huid tegen de omgeving en vergroot de veelzijdige functionaliteit bij verfijnde technische kunststof onderdelen.

Elektrische afscherming

Afschermingslagen voor elektromagnetische compatibiliteit EMC, voor een effectieve afscherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI) van externe storingsbronnen en voor het afvoeren van statische elektriciteit als bescherming tegen een ongecontroleerde ontlading (ESD).

Beschermende coating

Moderne coatingsystemen beschermen behuizingen en beplatingen duurzaam

 • tegen chemische corrosie door reinigingsmiddelen, desinfecteermiddelen en andere agressieve middelen
 • tegen graffiti en bekladding
 • tegen UV-straling en weersinvloeden

Coatings verbeteren de prestaties en duurzaamheid van kunststof onderdelen.

 

Reliëfschriften

Behuizing met verhoogde reliëfschriften

Behuizingen met reliëfschriften. Verhoogde belettering lakken en bedrukken.

De nauwe samenwerking tussen matrijsbouw, spuitgietafdeling, lakkerij en drukkerij creëert een bijzondere systeemoplossing: Reliëfen met verhoogde beletteringen, direct geïntegreerd in de behuizingen, bedieningspanelen of functionele onderdelen.

Plastische beletteringen onderstrepen hoogwaardige behuizingstechniek. Plastische bedrijfslogo's betekenen iets: aangebracht op machines en apparaten onderstrepen zij de betrouwbaarheid en soliditeit van het merk. Het kleur contrast tussen letter en achtergrond verhoogd het merkimago. Gebruik de extreme contrasten voor expressieve, krachtige bedrijfslogo's in de machinebouw; discreet afgestemde kleurcontrasten in de medische technologie en mechatronica.

Tampondruk of zeefdruk. Bij het drukken van reliëfschriften kunt u kiezen uit 2 druktechnieken:

 • Zeefdruk heeft de voorkeur bij grootschalige motieven.
 • Tampondruk leent zich voor kleine, fijne motieven.

Onze mogelijkheden. Spuitgegoten reliëfschilden zijn in hun grootte praktisch onbeperkt, hiermee kunnen wij van kleinste tot met het grote onderdeel alle groottes realiseren. Dankzij onze eigen matrijsbouw garanderen wij een nauw klantencontact en voortdurende samenwerking; wat natuurlijk ook geldt voor lage kosten matrijzen bij kleine series. Wij bieden u ook bij dit productieproces een grote keuze aan hoogwaardige kunststofsoorten, helemaal op uw gebruik afgestemd..

Functies integreren betekent kosten besparen. Kostenverbetering bereiken wij door combinatie van reliëfschild met functionele onderdelen en behuizingsdelen. Daarmee reduceren wij het aantal benodigde onderdelen. 

Verhoogde belettering, niet eenvoudig opgeplakt als een ingekocht logo, maar geïntegreerd in de behuizing of op bedieningspanelen. De meest solide vorm, uw merknaam op machines en apparaten aan te brengen.

Günther Merz
Meesterlakker, Großmaischeid

Ultrasone vernevelaar uit polysulfon

Vorschaubild: medisch apparaat met vernevelkamer van polysulfon

Ultrasone vernevelaar van slagvast polysulfon. Heldere toepassing voor steriliseerbare vernevelkamers van kunststof.

De zelfdragende behuizing is met Thermoplastisch SchuimGieten (TSG) vervaardigd. Het oppervlak is verfijnd waardoor het eenvoudig te reinigen is. De binnenzijde is multifunctioneel: vernevelkanaal, filterhouder, snoer opbergplaats, connectoren, bevestigingspunten, tussenschotten en andere details zijn nauw genest en gerangschikt.

Elektromagnetische storingen worden door een aan de binnenzijde aangebrachte nikkellaag uitgeschakeld (EMV). De structuurlak aan de buitenzijde is de finishing touch.

Steriliseerbaar polysulfon. De meervoudige vernevelkamer van een transparant polysulfon (PSU) met rookglasinkleuring is met precisie-spuitgieten vervaardigd. Hoge eisen aan de maatnauwkeurigheid en de dichtheid van het vernevelsysteem worden gegarandeerd. Het polysulfon met zijn amorfe structuur is vormvast en chemicaliën bestendig. Dit medisch apparaat wordt veelvuldig in het steriliseerproces gereinigd. Deze belasten de onderdelen chemisch bij hoge temperaturen. De componenten van polysulfon worden in het spuitgietproces daartoe voor deze toepassing verfijnd.

Behuizingspaneel voor een medisch apparaat van SB-TSG

Frontpaneel voor een medisch apparaat

Modulair opgebouwd front behuizing voor een medisch apparaat. Optimale functionaliteit en vormgevingsvrijheid in Thermoplastisch SchuimGieten (TSG).

De eisen van industrieel ontwerp hebben wij met behulp van het vormvriendelijke Thermoplastisch SchuimGieten (TSG) compromisloos doorgevoerd. De kunststof behuizing met geïntegreerde displaybehuizing bestaat uit meerdere kunststofdelen: frame voor het beeldscherm, front behuizing, handgreep en diverse covers.