Afstandsbedieningen in de transporttechniek

Afstandsbedieningen voor takels

Verborgen breekpunten geven integriteit. Flexibele handbehuizingen voor modulair opgebouwde apparatenfamilie. Gerealiseerd met enkele matrijzen.

Afstandsbedieningen voor industrieel gebruik worden populairder. Dit succes is te danken aan de functionele betrouwbaarheid van de redundante radiozenders en de moderne generatie batterijen. Het gebruik is in de EN ISO 13849-1 geregeld. Zij controleren installaties, apparaten, takels en rapporten. Moderne radiozenders zijn vrij programmeerbaar. Dat maakt ze universeel inzetbaar. Afhankelijk van de te besturen apparaten en de te vervullen functionaliteit zijn er in het paneel een variërend aantal schakelaars nodig.

De hier nieuw ontwikkelde apparatenfamilie bestuurt kranen en takels. Zij heeft ten minste 6 knoppen. Afhankelijk van de gewenste uitvoering kunnen de handbesturingen met het dubbele aantal knoppen worden uitgerust.

Eerder gebruikte de klant standaardbehuizingen met 12 knoppen. De vrije plaatsen werden door blindstoppen gesloten. Zo'n handzender geeft de gebruiker het gevoel een niet volledige uitrusting en zeer beperkte controle- en besturingsmogelijkheden te hebben.

Er zijn afstandsbedieningen in 3 uitvoeringen ontstaan. De niet gebruikte plaatsen zijn verborgen uitbreekpunten. Het ergonomische industrieel ontwerp is bekroond met een prijs. Het thermoplastisch schuimgieten (TSG) gaf de vormgevingsvrijheid.

Het verspanen van PEEK

PEEK - Een uit massief materiaal verspanend bewerkte sensorbehuizing.

Seriematige onderdelen van geëxtrudeerd PEEK halffabricaat. Sensorbehuizingen efficiënt bewerkt op onze 6 zijdige stafautomaten.

Polyetheretherketone (PEEK) is zelfs bij hoge temperaturen en agressieve media een betrouwbare high performance kunststof.

Sensoren voldoen hun taak vaak in een onwerkelijke omgeving, daar waar hoge temperaturen gemeten, agressieve chemicaliën gedetecteerd, extreme druk of andere niet elektrische meetvariabelen in elektrische signalen omgezet dienen te worden. Sensorhouders van PEEK bevinden zich in vele toepassingsgebieden zoals de technische sensortechniek, meettechniek en regeltechniek.

Deze maatvaste componenten vervaardigen wij volautomatisch op speciale CNC-freescentra in een seriematige productie. Uit halffabricaat staf van geëxtrudeerde PEEK-platen verspanen wij op onze 6 zijdige freesbewerkingscentra nauwkeurig deze prismatische verspaningsdelen kant en klaar. Dat is rationeel en materiaal sparend.

Verzegelde druk

Slijtvaste zeefdruk in bedieningspaneel voor liften

Bedieningpanelen in liftinstallaties. Slijtvaste zeefdruk ingebed in meerlaags laksysteem.

Liften of ritten naar bepaalde verdiepingen worden in openbaar toegankelijke ruimtes vaak alleen ontsloten voor geautoriseerde personen. Vond men eerder nog cilindersloten in de bedieningspanelen van de liften, nu gebeurt de authenticatie in moderne liftinstallaties contactloos met passieve transponders. 

Over de locatie van het transponder veld, informeert een RFID symbool op het bedieningspaneel. Het is een zeefdruk. De opdruk wordt op een nog niet volledig uitgeharde pigmentlak aangebracht. Het drukken op het juiste moment is belangrijk, hiermee gaan de pigmenthars van lak en druk een sterke verbinding aan. Deze getimede werkwijze zorgt voor hoge slijtvastheid. Een volgende kwaliteit stap is een transparante afdichting van de beide pigmentlagen. Resultaat is een duurzame authenticatie.

Wij vervaardigen een vlakke en een bolle variant. De panelen zijn gemaakt van slagvast styreen/ butadieen in thermoplastisch schuimgieten (SB-TSG). De industriële lak glanst met een metallic effect. De kunststof panelen sluiten onvolkomenheden in de stang-geperste aluminium profielen en voegen zich elegant in de constructie van de bedieningskolom en de algehele uitstraling van de liftcabine.

De stabiliteit van de kleine, eenvoudige bedieningspanelen biedt een zekere weerstand tegen vandalisme. In de brandveiligheid certificering bereikt het materiaal de brandbeveiligingsklasse UL 94-V0.

Montageclip met vele functies

Rationele en gereedschapsvrije montage. Speciale kunststofclips houden elektronische kaarten in sensorbehuizingen.

De nieuw ontwikkelde clip combineert vele functies in een kunststof onderdeel. De succesvolle oplossing is het resultaat van goede samenwerking met onze klanten.

Ingo Weinand
Toepassingstechniek, Großmaischeid

De printplatenhouder combineert meerdere veerhouders en positioneerhulpen in een onderdeel. Wij spuitgieten het bevestigingsonderdeel van polyamide 6 (PA 6), een kunststof met een uitstekende veerkracht. Gebruikt worden de polyamide onderdelen in elektronische sensoren voor de transporttechniek.

Rationele Clip-oplossing. Eenvoudig geklemd, verbindt de snelle montage de elektronische printplaat en het getrokken behuizingskanaal zonder verdere montage op de juiste positie en veilig met elkaar. De vorige montage met afstandshouders en schroeven was zeer tijdrovend en duur. De nieuw ontwikkelde clip verenigt vele functies in een kunststofonderdeel en is het resultaat van een goede samenwerking met onze klant. Er ontstond een eenvoudig te lossen spuitgietdeel, dat een gereedschapsvrije montage van printplaat mogelijk maakt.

Weerbestendige signaal schakelaar

<span class="initialism">Weerbestendig:</span> Handbehuizing gemaakt van slagvast kunststof

Signaaltechniek in het buitengebied. Robuust waarschuwingssignaal apparaat voor spoorwerkers op het spoor.

Het spoor is voor medewerkers een bijzonder gevaarlijke omgeving. Tijdens het werken op het spoor is robuuste signaaltechniek vereist. Want betrouwbaarheid zelfs bij extreme weersomstandigheden telt, als alle medewerkers in het werkgebied voor een naderende trein gewaarschuwd moeten worden.

De robuust ontworpen behuizing van het signaleringsapparaat in de hand van de buitenpost voldoet aan alle verwachtingen. Ergonomische bediening, functionele plaatsing van de schakelaars en solide uitvoering kenmerken de handbediening. Geproduceerd worden de beide behuizingshelften in thermoplastisch schuimgieten TSG) met voordelige vormgereedschappen van aluminium.

IK-schokweerstand. Behuizingen voor elektrische apparatuur. De CEI EN 50102 geeft 10 beschermingsgraden aan voor schokbestendigheid. Zij omschrijven, welke schokenergie [J] de behuizing op zijn minst kan weerstaan. 
Beschermingsgraad Schokenergie Hoekradius hamer Hamermateriaal Hamer­massa
  [J] [mm] [–] [kg]
IK00 geen schokbestendigheid
IK01 > 0,15 10 Polyamide 0,2
IK02 > 0,20 10 Polyamide 0,2
IK03 > 0,35 10 Polyamide 0,2
IK04 > 0,50 10 Polyamide 0,2
IK05 > 0,70 10 Polyamide 0,2
IK06 > 1 10 Polyamide 0,5
IK07 > 2 25 Staal 0,5
IK08 > 5 25 Staal 1,7
IK09 > 10 50 Staal 5
IK10 > 20 50 Staal 5

EMC

Geleidende lak aangebracht op binnenzijde van kunststof behuizing

Elektromagnetische compatibiliteit (EMC). Hoog geleidende bescherming voor elektronische modules in kunststof behuizingen.


Hedendaagse afschermingen van behuizingen zijn hoog geleidend, zij voldoen aan de vraag naar elektromagnetische compatibiliteit (EMC) van elekronische apparaten met kunststof behuizingen. Goed bedekt en aangebracht aan de binnenkant van de kunststof behuizing, beschermen zij de omgeving tegen elektromagnetische interferenties (EMI). Zij zijn een belangrijk onderdeel van de kracht van elektronische apparaten tegen elektrostatische ontlading (ESE, ESD) en tegen elektromagnetische interferenties.

Ter bescherming wordt een deklaag gekozen, die uit hoog geleidende deeltjes en een speciale kunstharsmatrix bestaat. De gebruikte hars is thermoplastisch en bindt de hoofddeeltjes, er ontstaat een afscherming die interfererende bundels dempt. De kunsthars zorgt voor een goede hechting tussen afscherming en kunststofoppervlak.

Met behulp van de thermoplastische hars kon het afbladderen, zoals dit bij zuivere metaalafschermingen te zien was, uit de weg worden geruimd. De hars maakt een einde aan maatveranderingen, die bijvoorbeeld bij thermische uitzetting en torsie ontstaan, zonder herkenbaar aan kleefkracht te verliezen. De afscherming kan zelfs gebruikt worden onder moeilijke klimatologische omstandigheden, zoals hitte en vochtigheid.

De afscherming is zeer corrosiebestendig, omdat de hoofpartikels ingekapseld zijn in de hars en goed beschermd zijn.

EMC-afschermingen bevatten in de regel hoofddeeltjes van grafiet, nikkel, koper en zilver.

Vergelijking van de EMV-effectiviteit.
Metalen en niet metalen geleidende deeltjes.
  EMV
Afschermingsprestatie / Afschermingsdemping
(bij 50 μm)
 
ESE
aarding eigenschappen
Oppervlakte-weerstand
(bij 50 μm)
Maximale gebruikstemperatuur
Eenheid [dB] [Ω/kwadraat] [°C]

 
 
*
 = De aangegeven waarden zijn volgens ASTM ES7-86 vastgesteld.
**
 = bij een deklaag van 25 μm

Niet metalen deeltjes

Grafiet afschermcoating 15 – 45 uitstekend < 10 150

Halfedele metalen deeltjes

Nikkel afschermcoating 60 * uitstekend < 0,25 95
Koper afschermcoating 65 uitstekend < 0,25 95

Edele metalen deeltjes

Koper/zilver afschermcoating 75 uitstekend < 0,05 ** 95
Zilver afschermcoating 60 ** goed < 0,02 ** 105