3D-Frezen

Geleidingen, aanslagen of bekledingen in gietpolyamide versterken in de installatietechniek en in zware machines mechanisch belaste zwaartepunten.

5-Assig-frezen. Exact ontworpen, tot in detail geconstrueerd, precisie gefreesd. Polyamide geleidingen vangen grote mechanische krachten op.

CAD-systemen in gebruik. Vormgereedschappen voor kunststofverwerking, prototypes, CNC-verspaande kunststof onderdelen.

CAD-formaten

  SolidWorks 3D CAD (Daussalt Systèmes)
Mastercam (CNC Software, Inc.)

Bestandsindelingen

2D-formaten DXF
3D-formaten * Parasolid Version 22.0 (.x_t, .x_b)
ACIS-Kernel bis Version 19.0 (.sat)
IGES **
STEP AP203/214
STL (voor stereolithografie en laser sintering)
VDA-FS

Compressieformaten voor grotere bestanden

Stuur geen zelf-uitpakkende bestanden. ZIP
RAR

Gegevensoverdracht

  E-mail naar info@naeff.nl
contactformulier
CD-ROM / DVD-R
FTP via ftp.naeff.nl
(Vraag uw toegangsgegevens)
* Viewer-formaten (bijv. eDrawings) zijn niet geschikt voor gegevensoverdracht.
** Bij Unigraphics en SolidEdge gebruik maken van het Parasolid-formaat.

Wij zetten in de kunststof bewerking ook gereedschapsmachines in met een stabiel machinebed. Daarmee bereiken wij bij grote delen en versterkte kunststoffen nauwkeurigheden die ver boven de standaard uitkomen.

5-Assig-frezen is een vorm van 3-D bewerking. De frees wordt bij deze techniek voortdurend loodrecht t.o.v. het werkstuk gepositioneerd. De vervaardiging van extreem complexe 3D-objecten wordt mogelijk. Onze 5-assige frees-  machines maken het mogelijk werkstukken in één bewerkingsgang te bewerken. Het steeds opnieuw opspannen van het werkstuk vervalt, de bewerking wordt efficiënter uitgevoerd, het verspanend bewerkt onderdeel nauwkeuriger.

Naadloze uitwisseling van gegevens. Onze CAD systemen en programma's in onze werkvoorbereiding en verspaningsafdeling worden voortdurend op de huidige ontwikkelingen geactualiseerd. Wij zetten in op continuïteit van de gegevens tot aan de productie en kwaliteitsborging.

In de tabel vindt u een overzicht van de mogelijkheden tot een probleemloze overdracht van CAD gegevens.

Zwaarlastrol in de visserij

Zwaarlast rollen in gietpolyamid 6 (PA 6 G 210)

Sint Jacobs- of mantelschelpen uit de diepzee. Polyamide rollen in een Dredge-A-Side-systeem ontzien de zeebodem.

In de offshore gebieden van de oceanen worden Sint Jacobs- of mantelschelpen of andere schaaldieren met schelpendreggen op dieptes van bijna 1000 meter gevist. Als beste vanggebieden voor deze Jacobsschelpen gelden Schotland, Frankrijk en Ierland. In de visserij op de grote zeeën trekt een trawler maximaal 12, aan een trekstang en naast elkaar bevestigde dreggen. De trekstang is uitgerust met grote polyamide rollen.

De cilindrische rollen zijn gemaakt van gegoten polyamide 6 (PA 6 G 210). Gietpolyamide is het meest geschikte materiaal voor deze toepassing in de diepzee visserij:

  • Gietpolyamide is zeewater bestendig, vele tientallen jaren. Overal daar waar componenten met zeewater of zoutnevel in contact komt, is polyamide gevraagd, niet alleen op visserijschepen. Wij vervaardigen uit gietpolyamide stootwillen, glij- en stootstrippen, kabelrollen en kabelgeleidingen, roerlagers en bussen, stootbalken en dichtingen, of aandrijfschroeven van sleepboten en schepen.
  • Gietpolyamide weegt 1,14 g/cm³, zeewater 1,03 g/cm³. Gietpolyamide is in zoutwater bijna getarreerd, het drijft niet. In relatie tot de royale breedte van de rollen wordt de zeebodem nauwelijks verdicht.
  • Het lage gewicht van de rollen vereenvoudigt het uitzetten en binnenhalen van de dredge tuigage op het vangstdek aan de achtersteven van het schip.

Gietpolyamide heeft een uitstekend terugstelvermogen, het loopvlak van de rol reageert elastisch. De specifieke vlakdruk bij oneffenheden neemt af, daardoor worden de loopvlakken gespaard. Een doorslaggevend voordeel bij obstakels op of in de zeebodem.

Afdichting lucht barrière

Lucht barrière afdichting van een warmte-gestabiliseerde gietpolyamide

Effectieve afdichting voor lucht barrière. Contactloze labyrinthafdichting van warmte-gestabiliseerde gietpolyamide.

Contactloze afdichtssytemen met barrière lucht in labyrinthafdichtingen verhinderen duurzaam en effectief smeerstofverliezen, ongezonde emissies en vervuiling.

Lekkage en vervuiling kunnen kostbare gevolgen hebben en leiden tot uitvaltijden, onzekere arbeidsvoorwaarden als ook grote onderhoudsproblemen veroorzaken. Lucht- of gasdruk als extra afdichting is duurzaam werkzaam. Er zijn geen raakvlakken voorhanden, die afslijten.

Langzaam lopende toepassingen met lage drukken vormen voor traditionele afdichtingsmethoden een bijzondere uitdaging. De afdichting voor de lucht barrière is flexibel. Zij voegt zich naar bochten, excentriciteiten, axiale verschuivingen en maatonnauwkeurigheden.

Wij produceren kleine en grote ringen voor lucht barrières tot 2300 mm in doorsnede, voor de grote massaproductie en ook voor de speciale constructies. Toegepast worden zij in gereedschapsmachines en voor roterende delen in pompen, motoren, turbines en walswerkeenheden, persmachines, folie- en papiermachines, scheepsaandrijvingen, raffinaderij uitrustingen, windturbines en speciale machines.

Polymeerlager in zware machinebouw

Kegelrollagers voor de zware machinebouw. Oliegevuld gietpolyamide het beste na gietijzer en brons.

Het kegelrollager wordt als paar in de steuninrichting van een zware machine geïnstalleerd. Twee lagers worden tegen elkaar ingesteld.

Gietijzer (GG25), corrosiebestendig brons (Gbz12) en ons zelfsmerend oliegevuld gietpolyamide (PA 6 G 210 olie) worden als materiaal alternatieven vergeleken. Deze drie materialen voor glijlagers worden gegoten. Bij het gieten ontstaan ruwe gietdelen die contournauwkeurig zijn waardoor de nabewerkingen gering zullen zijn. Een voordeel bij de vervaardiging van kegelrollagers.

Smering. Glijlagers van gietijzer vragen een permanente olie smering, glijlagers van brons een vet smering. Beiden belasten het milieu met smeermiddelen.

Onze glijmiddel gevulde polyamide lagers zijn zelfsmerend en kunnen in een droogloop situatie functioneren. Dat is milieuvriendelijk en vereenvoudigd de constructie van de machine.

Componentgewicht en prijs per kg. De kosten van een polyamide gietstuk is slechts één tiende. Het gewicht van de glijlager materialen is zeer verschillend. Het soortelijk gewicht varieert bijna met factor 8. Bovendien is een kilogram brons 10 – 30 % duurder dan polyamide.

Massadichtheid. Vergelijk de dichtheid van gegoten glijlager materialen. Metaalachtige glijlager materialen zijn 7 tot 8 keer zwaarder dan polymere materialen.
  Dichtheid $ \ \rho \ $
volgens ISO 1183
Eenheid [g/cm³]
Polyamide 6 gegoten, olie gevuld (PA 6 G 210 Öl) 1,15
Gietijzer (EN-GJL-250, GG25) ca. 7,2
Gietbrons (CuSn12-C, Gbz12) ca. 8,8

Tonnenzwaar

Groot ruwdeel van gegoten Polyamide

Tonnenzwaar. Grote Polyamide gietstukken.

 

Meer dan 50 jaar is Kern succesvol met het gieten van grote delen en heeft daardoor een goede reputatie opgebouwd in de machinebouw branche. Wij gieten Gietpolyamide tot 2,5 ton stukgewicht. In onze fabrieksgieterij produceren wij non-stop alle halffabricaten en gietstukken, wij verkorten de levertijden en zorgen voor de perfecte kwaliteit van onze producten.

2,5

ton zware gietstukken kan onze gieterij van Polyamide vervaardigen. Dit volume komt overeen met 17 ton gietstaal.

Series produceren wij efficiënt door middel van machinegieten en centrifugaal gieten. Desgewenst produceren wij werkstukken vanaf 1 stuk door middel van stand gieten.

Een goede kwaliteit. Door anionische polymerisatie produceren wij van Lactam gietdelen met een homogene microstructuur en hoge kristalliniteit: Van Caprolactam gieten wij het vanwege zijn lage prijs en zijn evenwichtige mechanische eigenschappen populaire Giet Polyamide 6 (PA 6 G). Van Laurinlactam gieten wij Giet Polyamide 12 (PA 12 G).

Onze giettechniek, de ervaring van  onze traditie en geavanceerde giettechniek garanderen een spanningsarme Gietpolyamide. Samen met de onberispelijke slijtvastheid en hoge taaiheid bij hoge hardheid entsteht der gute Guss.

Specialiteiten Giet Polyamide. Speciale materiaaleisen van het gietdeel vragen om specifieke grondstoffen en additieven: slagvastheid en dempingsvermogen, hittestabilisatie en thermische weerdstand tegen veroudering, slijtvastheid en noodloopeigenschappen, stijfheid en maatvastheid of de elektrische geleidbaarheid van het gietdeel zijn kenmerken, die op verzoek van de klant aangepast worden.

Groot Verspaner. Onze computergestuurde reizend kolom freesmachine is voor de bewerking van functionele oppervlakken en boringen bij gietstukken met maximale afmetingen toegerust.

Waterstraalsnijden

Waterstraalsnijden van kunststoffen

Messcherp water snijdt kunststof.  Zeer nauwkeurig waterstraalsnijden van de nieuwste generatie.

Hoge druk perst het water door een spuitkop, het water wint aan straalkracht. De waterstraal wordt een scherp snijgereedschap. Nieuwste CNC-besturingen, complexe mechanica en stabiele machineconstructies bevestigen onze waterstraalinstallaties als efficiënte machinetechniek.

Uit platen snijden wij contourgetrouw tweedimensionaal. De derde dimensie levert de materiaaldikte. Buiten de 2-assige besturing voor het contour heeft onze installatie een 2-assig gestuurde Tilt-A-Jet-zwenkkop dus een zwenkbesturing voor de straalkop. Op deze wijze staat zijn buitenoppervlak altijd loodrecht op het raakvlak. Bij plaatdikten tot 25 mm halen wij een nauwkeurigheid van ± 0,2 mm, tot 50 mm van ± 0,3 mm. Uitvoerbaar is het waterstraalsnijden bij plaatdiktes tot 170 mm. 

Koud snijproces. Waterstraalsnijden is een koud snijproces. Het doorslaggevende voordeel van de watersnijtechnologie voor het snijden van kunststoffen.

Abrasief waterstraalsnijden. Wij gebruiken overwegend het abrasief waterstraalsnijden, waarbij een toegevoegd schuurmiddel het snijproces ondersteund. Er ontstaat een oppervlak, welke als gezandstraald werkt, nabewerking is niet noodzakelijk.

Productief en flexibel. Onze waterstraalmachines produceren een breed scala aan onderdelen. Van eenvoudig freeswerk voor machine elementen tot en met complex eindproduct. 

Bewerking met waterstraal.
Voordelen van door watersnijstraal ondersteund verspanen.
Efficiënt verspanen zelfs moeilijk verwerkbare materialen.
Het voorafgaande op maat zagen van freesstukken vervalt. De waterstraalmachine verwerkt complete plaatformaten.
Geen gereedschapsslijtage, zelfs bij glasvezel­versterktee materialen.
Hoge reproduceerbaarheid van productiekwaliteit door zeer goede bestuur- en regelbaarheid van de waterstraalbron.
3

keer zo snel als het geluid is het water, dus snelheden tot 1000 ms . Zo snijdt het de kunststof nauwkeurig.

Paul Neudank
Medewerker verspaning, Großmaischeid

Smeerrondsel voor windturbines

Rondsel van polyamide. Het verspanend bewerkt kunststof rondsel dient als smeerrondsel.

Zware machinebouw. Smeerrondsel voor windturbines.

Het smeerrondsel voor de automatische enkelvoudige smering van tandkransen wordt in de offshore gebieden gebruikt.

12

tanden, niet meer. Toch een aanzienlijke kophoogte van 420 mm.

Met slechts 12 tanden heeft het een kopcirkel middenlijn van 420 mm een tandbreedte van 300 mm. De as doorsnede diameter bedraagt 200 mm.

Het tandwiel maken wij van een hoogmoleculair polyamide in een tweetraps productieproces. De ruwdelen produceren wij centrifugaal gegoten in onze gieterij. Het temperen van de gietstukken verhoogt hun mechanische vastheid, in het bijzonder de taaiheid.

De nauwkeurigheid van de tandflanken en van de as passing worden bereikt door de bewerking op onze hoge precisie gereedschap- en vertandingsmachines.