Conusrollen in polyamide

Aangedreven conische rollen met dubbel kettingwiel uit één stuk polyamide verspanend bewerkt.

Snel door de bocht. Aangedreven conische rollen vervaardigen wij met inbegrip van vertanding uit één stuk.

Wat wij als voordelig uit één stuk vervaardigen, kennen anderen als een samenstelling. Wij integreren buis, as, aandrijving en glijlagers van aangedreven bochtrollen in één draaideel in polyamide.

Polyamide is het ideale materiaal voor glijlagers, rollen en tandwielen. Het spreekt voor zich de aangedreven conische rollen in rolbaanbochten uit polyamide te vervaardigen.

Rollenbanen worden bij cargo handling systemen gebruikt. De constructieve vorm passen wij naar de inbouwsituatie aan. Coniciteit, grote radia, oppervlakteruwheid, profilering en de vertanding van de aandrijving kunnen individueel vastgelegd worden. Onze productie is flexibel, ook bij kleine series. Polyamide draagrollen zijn voordelig en bieden u doorslaggevende voordelen:

  • Polyamide rollen dempen rolgeluiden, het blijft stil op de werkplek.
  • Polyamide rollen zijn massief. Er zijn geen holle ruimtes waar condenswater zich kan verzamelen.
  • Polyamide rollen zijn elektromagnetisch neutraal. Ze verstoren detectoren niet.
  • Polyamide rollen zijn corrosiebestendig en volledige milieuneutraal.

Kunststof rollen worden in vele sectoren gebruikt: In de levensmiddelenindustrie, auto-industrie maar ook in de chemische en farmaceutische industrie. Bovendien wordt het gebruikt bij de houtverwerkings- en meubelindustrie, de verpakkingsindustrie, de drukkerij machine- en papierindustrie maar ook in de steenindustrie.

Zwaarlastrol in de visserij

Zwaarlast rollen in gietpolyamid 6 (PA 6 G 210)

Sint Jacobs- of mantelschelpen uit de diepzee. Polyamide rollen in een Dredge-A-Side-systeem ontzien de zeebodem.

In de offshore gebieden van de oceanen worden Sint Jacobs- of mantelschelpen of andere schaaldieren met schelpendreggen op dieptes van bijna 1000 meter gevist. Als beste vanggebieden voor deze Jacobsschelpen gelden Schotland, Frankrijk en Ierland. In de visserij op de grote zeeën trekt een trawler maximaal 12, aan een trekstang en naast elkaar bevestigde dreggen. De trekstang is uitgerust met grote polyamide rollen.

De cilindrische rollen zijn gemaakt van gegoten polyamide 6 (PA 6 G 210). Gietpolyamide is het meest geschikte materiaal voor deze toepassing in de diepzee visserij:

  • Gietpolyamide is zeewater bestendig, vele tientallen jaren. Overal daar waar componenten met zeewater of zoutnevel in contact komt, is polyamide gevraagd, niet alleen op visserijschepen. Wij vervaardigen uit gietpolyamide stootwillen, glij- en stootstrippen, kabelrollen en kabelgeleidingen, roerlagers en bussen, stootbalken en dichtingen, of aandrijfschroeven van sleepboten en schepen.
  • Gietpolyamide weegt 1,14 g/cm³, zeewater 1,03 g/cm³. Gietpolyamide is in zoutwater bijna getarreerd, het drijft niet. In relatie tot de royale breedte van de rollen wordt de zeebodem nauwelijks verdicht.
  • Het lage gewicht van de rollen vereenvoudigt het uitzetten en binnenhalen van de dredge tuigage op het vangstdek aan de achtersteven van het schip.

Gietpolyamide heeft een uitstekend terugstelvermogen, het loopvlak van de rol reageert elastisch. De specifieke vlakdruk bij oneffenheden neemt af, daardoor worden de loopvlakken gespaard. Een doorslaggevend voordeel bij obstakels op of in de zeebodem.

Frictierol

Geef meer grip, zonder vulkanisatie! Thermoplastische elastomeren zijn innovatief, voordelig en snel.

Aandrijfrollen en aandrijfwielen transporteren verschillende goederen in de automatiseringstechniek. Ook in de logistiek zijn transportbanen met aangedreven frictierollen veel voorkomend.

Wij produceren frictierollen gereed voor inbouw met het 2 componenten spuitgieten en combineren een thermoplastisch elastomeer (TPE) met het deel kristallijne polyamide (PA). Zo benutten onze aandrijfrollen de voordelen van beide materialen:

  • Bandage uit TPE. De bandage voor de rollen produceren wij bij voorkeur uit een thermoplastisch elastomeer op polyurethaanbasis. De opmerkelijke frictie van het thermoplastisch polyurethaan (TPE-U) optimaliseert de krachtoverbrenging van de rol op de te transporteren lading. Duurzaam aangezien het thermoplastische polyurethaan niet bros wordt, zelfs na jaren niet. Tijdens de productie sturen wij constant de hardheid tussen de 60 en 95° Shore, precies voor een optimale aandrijfkracht van de rol. Een ander opvallend kenmerk van TPE-U is zijn hoge slijtvastheid.
  • Rol uit polyamide. Het zwaar te belasten polyamide (PA) geeft de rol zijn draag-kracht. Polyamide is taai, de aandrijfrol is tegen schokken en stoten gewapend. Bovendien is polyamide met glas of carbon te versterken. Extreem taaie instellingen verhogen de toch al de hoge slagvastheid van polyamide (bijv. PA 6 GF30 HI).

Met een uitgekiende bevestigingsconstructie en een geoptimaliseerde adhesie van beide materialen realiseren wij een duurzame belastbare materiaalverbinding.

Kabeltrommel

Kabeltrommel voor hijsen in de theatertechniek
Zware kabeltrommel voor elektrisch hijsen en projecteren in de theatertechniek

Grote opera! In de hoofdrol, een aantal kabeltrommels van Gietpolyamide.

Coulissen, projecties en rekwisieten geven er de voorkeur aan om van boven in de buhne naar beneden en naar boven te gaan. De grote podia hebben voor deze taak geavanceerde lieren met kabeltrommels in de bovenste machines geïnstalleerd. Een enorm aantal kabels worden ingezet.

De trommels van Gietpolyamide 6 (PA 6 G210) met diameters van 1750 mm beheren tot 500 m lierkabel, welke in tot tien kabels van de trommelhefboom wordt verdeeld. Aan de binnenkant van de Polyamide trommel is plaats voor de ingebouwde reductiemotor. De ruimtebesparing op de zich boven de tuigage bevindende rollenbodem is belangrijk. Zo kunnen de hijskabels nauw in rij staan.

Polyamide heeft hier zijn grote show. Het is uniek als materiaal voor technisch grote onderdelen. Het is gietvriendelijk en dus zijn de gietstukken vrij vorm te geven. Het is verwerkingsvriendelijk vanwege zijn stabiliteit en snijweerstand. Het is schadevrij en behoeft vanwege zijn noodloopeigenschap geen smering. Het is partnervriendelijk vanwege zijn goedmoedige verwerking van spanningen. Onderdelen van Polyamide zijn vanwege het gunstige soortelijk gewicht licht. Zij worden veelzijdig ingezet.