Polyolefinen zijn door polymerisatie van alkenen (olefinen) geproduceerd.
Belangrijke polyolefinen zijn polyethyleen en polypropyleen.
Polyethylenen
Kenmerkend voor polyethyleen is het wasachtig zachte en anti-adhesieve oppervlak. Polyethylenen zijn pure koolwaterstof. Net als pure kaarsvet bestaan zij uit koolwaterstofketens, alleen de molecuulketens zijn bij Polyethylenen langer. Polyethylenen hebben een
- lage dichtheid,
- goede taaiheid,
- lage sterkte en hardheid,
- zeer goede chemische bestendigheid,
- gevoeligheid tot spanningscorrosie en
- lage temperatuurweerstand.
Typische toepassingsvoorbeelden voor dit polyolefin zijn kettinggeleidingen, bekledingen van silo's en glijbanen, aanzuigplaten of zeeftafel onderdelen in de papierverwerking.
Wij verwerken deze kunststof tot eindproducten, bijv. machineonderdelen.
Polypropyleen
Polypropyleen is een deel-kristallijn kunststof, die door polymerisatie van propeen bij aanwezigheid van von Ziegler-Natta-katalysatoren wordt geproduceerd.
Polypropyleen is overwegend isotactisch en is zeer vergelijkbaar met polyethylenen, maar compenseert veel van hun nadelen. Polypropyleen is stijver en harder, het is de hardste polyolefin polymeer en behoudt deze eigenschappen ook bij hoge temperaturen.
Isotactisch polypropyleen (PP) is een universele standaardkunststof met een evenwichtig eigenschappenpeil. Bij een lage prijs biedt het ...
- een gemiddelde sterkte, stijfheid en slagvastheid,
- een lage dichtheid,
- een zeer goede chemische bestendigheid,
- een speciale doorbuigsterkte (10 miljoen buigingen),
- een goede spanningscorrosie weerstand (beter dan PE)
- echter zeer slecht koude-eigenschappen.
Polypropyleen behoort tot de groep van thermoplasten. Wij verwerken deze polyolefin tot houders, sluitingen, armaturen, filteronderdelen, luchtkanalen of transportbakken.