Storz koppeling

Voor de Storz koppeling werd in 1882 door Guido Storz patent aangevraagd. Hier een flensring van zwart gietpolyamide met een 4" inwendige draad.

Polyamide koppeling licht en robuust. Met opstaande nok ter bescherming van de bajonetsluiting.

De Storz (of brandweer-) koppeling is een hermafrodiet koppeling om slangen en armaturen te verbinden. De te koppelen appendages zijn symmetrisch, aan de koppelingszijde identiek. De onderdelen kunnen probleemloos gekoppeld worden. Anders dan bij schroefkoppelingen of verschillende snelkoppelingen hoeven de verschillende slangeinden niet gesorteerd te worden.       Het gebruik van het Storz systeem is sneller en verloopt probleemloos.

Storz koppelingen worden overal daar ingezet waar vlak- of vormstabiele slangen gebruikt worden: in de industrie, landbouw, bouwbedrijven, scheepvaart, gemeentewerken, afvalverwerkingsindustrie als ook ik de tuinbouw en viskwekerijen. De flens heeft een geïntegreerde opstaande nok. Het beschermt de bajonet van de klauwkoppeling tegen beschadiging.

Storz-koppelingen van gegoten aluminium zijn standaard onderdelen volgens catalogus. Gedraaide gietpolyamide koppelingshelften worden speciaal vervaardigd en gebruikt voor bijzondere toepassingen aangezien polyamide koppelingen de voorkeur hebben.

 • Garantie op werking. Polyamide is slijtvast en de bajonet blijft de gehele en lange levensduur functioneren. Het gebruikte gietpolyamide is bijzonder elastisch en vervormbaar. Een sluitspanning wordt opgebouwd, de verbinding is zelfhoudend. Het bij drukloze slangen ongewenst losraken wordt voorkomen.
 • Ongevoelig voor corrosie. Polyamide is ongevoelig voor corrosie.
 • Licht en behoedzaam. Polyamide is circa 60 % lichter dan aluminium. Kunststof koppelingen maken nagenoeg geen geluid en veroorzaken geen krassen op vloeren en treden.

Vacuüm steunbuis

Roestvrij staal/polyethermide-symbiose voor de vliegtuigbouw

Betrouwbaarheid in vliegtuigbouw. Vacuüm steunbuis van glasvezel­versterktee polyetherimide (PEI GF20) met klemring van roestvrij staal.

De kunststof steun geleidt het medium. Het medium is agressief, het mag niet met metaaldelen in contact komen. Middels een vacuüm wordt het getransporteerd.

De buis moet binnen een vacuümsysteem een slijtvaste snelsluiting verschaffen. Daarbij heeft het de functielijst van een in de vliegtuigbouw betrokken kunststof onderdeel vaak in zich. Zo ook hier:

 • Verhoogde weerstand tegen spanningscorrosie. Het medium is een agressief mengsel.
 • Uitgebreide brandveiligheidseis voor de luchtvaart.
 • Component stabiliteit vanwege verhoogde mechanische belasting. Het medium wordt met vacuüm geleverd, het component wordt met 2 bar gecontroleerd.
 • Duurzaamheid en betrouwbaarheid.
 • Gewicht optimalisatie.

Geconstrueerd werd een module van een glasvezel­versterktee Polyetherimide (PEI) en roestvrij staal. Voor de dichtheid van de materiaalverbinding moest er een geschikte productiestrategie gevonden worden.

Meervoudige verbindingstechniek. Voor de hand liggend is een productie van de module in onze hybride-technologie. Dit vormde echter een probleem. Glasvezelversterkt polyetherimide heeft tijdens het verwerken een geprononceerd krimpgedrag. De hoogwaardige kunststof zou van de metalen ring vrijlopen, een spleet laten ontstaan. Zou leiden tot een lekkage en een vacuüm in het transportsysteem zou niet opgebouwd kunnen worden.

Voorbereid werd een meervoudige verbindingstechniek. Een constructief gerealiseerde vorm en hecht verband werd bereikt door nabehandeling van het gewricht middels temperen.

PPE

Polyfenyleenether (PPE, PPO, Noryl). Vormstabiel bij verhitting.

Glasvezelversterkte polyfenyleenether toont zijn kracht bij maatstabiele, vormstabiele machinedelen en constructiedelen – ook bij thermisch-mechanische verhitting.

Wij hebben vele mogelijkheden, want wij verwerken dit buitengewone materiaal in de meest uiteenlopende productieprocessen bij een scala aan innovatieve toepassingen.

Wij bieden u ...

 • hoogwaardige halffabrikaten
 • verspaande machinecomponenten
 • dikwandige extrusieprofielen
 • hoge precisie spuitgietdelen en
 • constructiedelen in Thermoplastisch SchuimGieten (TSG)

van het materiaal Noryl aan.

Halffabricaten van Noryl (PPE, PPO)

In onze online shop vindt u een ruime keuze aan halffabricaten van mod. Polyfenyleenether met 30 % glasvezel. Kies de gewenste afmeting uit, het maakt niet uit voor

 • Ronde staven of
 • Platte staven.

Speciale vervaardiging met een andere glasvezelverhouding of onversterkt en met brandveiligheid volgens V1 zijn op korte termijn leverbaar.

Eigenschappen

Blends van polyfenyleenether zijn in veel gebieden thuis. In de elektrotechnische industrie worden zij als elektronica behuizing met warmte-accumulatie, zoals stekker en contrastekker gebruikt, want PPE ...

 • heeft een hoge slagvastheid,
 • is voortreffelijk maatvast,
 • heeft een extreem lage neiging tot kruip (zelfs bij thermisch-mechanische verhitting)
 • laten een goede weerstand tegen lekstroom zien
 • zijn als vlamvertragende blends halogeenvrij (VDE/DIN 472, deel 815), zelfs aan de strenge voorwaarden voor het keurmerk «de Blauwe Engel», RAL UZ 78 wordt voldaan.

Klassiek toepassingsgebied voor PPE zijn vloeistoffen voerende onderdelen, bijv. in pompen, watermeters en kleppen. Want PPE ...

 • Heeft een buitengewoon hoge hydrolyse weerstand
 • Heeft een lage vochtopname, ook bij verhoogde temperatuur en behoudt zo zijn eigenschappen, zelfs onder invloed van stoom.

Drinkwaterhygiëne: Bepaalde PPE-blends zijn voor drinkwater toepassingen goedgekeurd en mogen in contact met levensmiddelen komen (drinkwater goedkeuring volgens KTW - Duitse drinkwater associatie).

Wärmetauscher. Spritzgussteril aus brandgeschütztem PPE, PPO
Ideaal voor warmtewisselaars: Spuitgegoten delen van PPO GF15 V0 behouden ondanks verschillende temperaturen hun exacte vorm.
Halbzeuge aus PPE, PPO. Rundstäbe für Drehteile und Platten/Flachstäbe für Frästeile aus Noryl GFN3
Gemakkelijk & eenvoudig kunt u in onze online shop halffabricaten ronde staven of platte staven van PPE GF30 (Noryl GFN3) aanvragen of bestellen.
Spritzgegossenes PPE (PPO) für einen Filtereinsatz im Atemschutzgerät
Ademhalingsbescherming voor brandweer: In ademhalingsapparaten vervullen deze vormstabiele functionele onderdelen van PPE GF30 zelfs onder invloed van hitte betrouwbaar hun plicht.
Elektronikgehäuse aus PPE (PPO) sind formstabil trotz örtlicher Temperaturspitzen.
Maatstabiel ondanks hete elektronica: Thermoplastisch-schuimgieten en PPE GF20 voor een maatstabiel behuizingssysteem.
Drehteile aus PPE GF30 Halbzeugen zerspant
Flensen, bussen, lagers: Draaidelen van onze maatstabiele PPE GF30 halffabricaten.