Voor de Storz koppeling werd in 1882 door Guido Storz patent aangevraagd. Hier een flensring van zwart gietpolyamide met een 4" inwendige draad.

Polyamide koppeling licht en robuust. Met opstaande nok ter bescherming van de bajonetsluiting.

De Storz (of brandweer-) koppeling is een hermafrodiet koppeling om slangen en armaturen te verbinden. De te koppelen appendages zijn symmetrisch, aan de koppelingszijde identiek. De onderdelen kunnen probleemloos gekoppeld worden. Anders dan bij schroefkoppelingen of verschillende snelkoppelingen hoeven de verschillende slangeinden niet gesorteerd te worden.       Het gebruik van het Storz systeem is sneller en verloopt probleemloos.

Storz koppelingen worden overal daar ingezet waar vlak- of vormstabiele slangen gebruikt worden: in de industrie, landbouw, bouwbedrijven, scheepvaart, gemeentewerken, afvalverwerkingsindustrie als ook ik de tuinbouw en viskwekerijen. De flens heeft een geïntegreerde opstaande nok. Het beschermt de bajonet van de klauwkoppeling tegen beschadiging.

Storz-koppelingen van gegoten aluminium zijn standaard onderdelen volgens catalogus. Gedraaide gietpolyamide koppelingshelften worden speciaal vervaardigd en gebruikt voor bijzondere toepassingen aangezien polyamide koppelingen de voorkeur hebben.

  • Garantie op werking. Polyamide is slijtvast en de bajonet blijft de gehele en lange levensduur functioneren. Het gebruikte gietpolyamide is bijzonder elastisch en vervormbaar. Een sluitspanning wordt opgebouwd, de verbinding is zelfhoudend. Het bij drukloze slangen ongewenst losraken wordt voorkomen.
  • Ongevoelig voor corrosie. Polyamide is ongevoelig voor corrosie.
  • Licht en behoedzaam. Polyamide is circa 60 % lichter dan aluminium. Kunststof koppelingen maken nagenoeg geen geluid en veroorzaken geen krassen op vloeren en treden.