Profiel halffabricaat

Contour halffabricaat van kunststof

De snelle weg naar meer besparing. Profiel halffabricaat in extrusie kunststof 

Is de seriegrootte eigenlijk te hoog voor een verspanende productie, echter nog niet lonend voor een investering in een spuitgietmatrijs, dan biedt het extrusie profiel als halffabricaat een handige oplossing.

Het extrusie profiel als contour halffabricaat biedt ons de mogelijkheid tot rationele en kostenbesparende productie van verspanend bewerkte eindproducten.

Door de vorm van het te verspanen eindproduct zo dicht mogelijk te benaderen wordt op vele punten kosten bespaard: machinetijden, materiaalaandeel, lonen en recycling.

 

Vergroot het ongebruikte besparingspotentieel

Vergroot het ongebruikte besparingspotentieel. Bespaar actief middelen en bespaar tijd en geld efficiënt.

Door gebruik te maken van gietstukken en gezaagde halffabricaten laten potentiële besparingen zich verhogen en de waardeketen in de productie optimaliseren.  Voor realisering van efficiënte „near net shape“ strategie in de verspaning van draai- en freesdelen, staat de fabrikant van halffabricaten technische thermoplasten in PA, POM, PP of PE meervoudige mogelijkheden ter beschikking. 

De eenvoudigste vorm van een „near net shape“ halffabricaat voor draaidelen is het holstaf. 
Ongeacht of het wordt geproduceerd door centrifugaal gieten of extrusie. De eenvoudige holstaf geeft al bij kleine hoeveelheden een groot besparingspotentieel. Het materiaalgebruik is minder, de bewerkingstijd is korter en de spaanafvoer reduceert sterk. De minimale overmaat van het holstaf vermindert de bewerkingstoeslag tot enkele millimeters. Het belangrijkste voordeel is het niet noodzakelijke boren van de kern. Bij thermoplastisch volstaf materiaal zit juist daar de inwendige materiaalspanningen. Wanneer het materiaal wordt bewerkt zal binnen enkele dagen of weken een spanningsuitvloei tot uiting komen. Dit gaat gepaard met progressieve, zij het kleine, dimensionale veranderingen.  Bij de uit holstaf geproduceerde delen is dit effect beduidend minder en daarmee het eindproduct maatvaster. 

Om reststukken van rondstaf en platen te voorkomen, zijn gezaagde materiaalstukken de beste keuze. Speciale lengtes zijn geen probleem en eigen voorzieningen kunnen vervallen.  Nauwkeurig gezaagde materialen uit geëxtrudeerde of gegoten rond- en holstaf zijn voor vele verspaners een voordeel. Passende zaagmachines met, voor de hoogmoleculaire materialen afgestemde zaagbladen, zijn over het algemeen niet beschikbaar bij metaalbewerkingsbedrijven.
Het loont zich om deze bewerking te verplaatsen en het op maat gezaagde ruwdeel de verdere, meest geautomatiseerde bewerkingen, te laten doorlopen. Dit voordeel wordt nog duidelijker bij gezaagde delen uit plaat. Met formaatzagen, ontwikkeld voor houtbewerking, worden de platen met behulp van de computer, optimaal opgedeeld en gezaagd.  Het voordeel is makkelijk zichtbaar bij grote zaagdelen. De combinatie van een formaatzaag en een automatische afkortzaag is ideaal voor kleinere afmetingen bij middelgrote series. 

Een speciale manier van materiaal zagen is mogelijk via het waterstraalsnijden. Net als bij het lasersnijden van metalen, wordt waterstraalsnijden toegepast voor alle soorten kunststoffen. 
Via een CNC-gestuurd systeem worden de gewenste contouren gesneden. Met de juiste software is het mogelijk om de vormdelen optimaal te nestelen met daarbij zo min mogelijk verspilling. Hierbij wordt de efficiëntie van plaatmateriaal flink verhoogd.

Een andere manier om de efficiëntie te verhogen, is het gebruik van profielen met voorgevormde of compleet gerede contouren, die vervolgens nog maar slechts gedeeltelijk bewerkt hoeven te worden. Hierbij kan extrusie of het meerspillig profielfrezen worden gebruikt. 

Het toppunt van de "near net shape“-strategie in de verspaning is het voorgevormde werkstuk. Hierbij kunnen driedimensionale componenten als vormdeel in bijna elke contour en groote worden geprefabriceerd. Zij het via vormgieten, drukloos in gietpolyamide of door thermoplastische verwerking van alle kunststoffen met behulp van goedkope matrijzen. 

De verschillende mogelijkheden voor het ruwdeel, gekoppeld met andere, hier niet behandelde voordelen, tijdens de eindbewerking door verspanende bewerkingen, leiden tot kostenverlaging die door conventioneel gebruik van materialen bij zowel enkelstuk, middelgrote of grote series niet of nauwelijks bereikt kunnen worden. In principe is voor elke behoefte en voor elke benodigde hoeveelheid een optimaal proces beschikbaar. Elk van deze mogelijkheden leiden tot besparing en duurzaam succes.  
 

Kunststof zaagstukken

Ronde zaagstukken op volautomatische cirkelzaagmachine
Zaagstukken en platen op onze volautomatische zaagautomaten

Naeff levert op maat gezaagde stukken. Grote afmetingen worden hanteerbare werkstukken.

Op maat gezaagde stukken zijn een essentieel onderdeel van ons dienstenportfolio. Geheel op verzoek van de klant en in alle afmetingen maken wij rechthoekig gezaagde stukken, ronde schijven, profiel gezaagde stukken, maar ook alle andere denkbare modellen van onze halffabricaten.

Gunstige kosten. De opdeling van halffabricaten heeft zonder geschikt gereedschap geen effect. Daarom is dit werk bij onze klanten vaak een verborgen kostenfactor. Gezien de grote hoeveelheden en de uiteenlopende zaagafmetingen werken wij op dit gebied met een geavanceerd systeem en bieden wij onze klanten een waardevolle aanvulling voor hun eigen kant-en-klaar eindproduct.

Ecologie. Door de opdeling van halffabricaten in eindproductspecifieke werkstukken zijn er meer of minder grote restanten. De reststukken en spanen gaan voor hergebruik naar andere industriesectoren. De ecologische cyclus wordt positief beïnvloed en de afvalverwerkingskosten dalen.

Alles bij elkaar is het voor u de moeite waard onze prijzen voor de voorbewerkte zaagstukken en het onbewerkte halffabricaat te vergelijken.