De kracht komt van binnen

De kracht komt van binnen. Thermoplastish gevormde delen met minimale deformatie.

Dankzij geavanceerde productietechnologie zijn spiutgietonderdelen veelzijdige en goedkope seriële componenten. Om aan deze eisen te voldoen, worden er hoge eisen gesteld aan de constructie van componenten. Een essentieel basisprincipe zijn lage en vooral gelijkmatige wanddiktes. Dit basisprincipe leid meestal tot complexe geometrieen en wegens componentstabiliteit tot verripping. Probleemgebieden in het spuitgietdeel.

Ontwerpideen mislukken omdat ze onderling verschillende wanddiktes, materiaalophopingen of ribben vereisen. Met dure matrijstechnologie kunnen materiaalophopingen verdrongen worden. Dit verhoogt de complexiteit en de winstgevendheid loont niet langer voor kleine en middelgrote series.

Dit wordt versterkt door de anisotropie in gevulde materialen. De oriëntatie van de vulvezels werkt hierdoor als een versterker bij het vervormingsproces. Dit is sterkt van invloed op de vorm- en plaatstolerantie van het onderdeel.

Dit probleem wordt door de TSG-techniek opgelost. De door Thermoplastisch Schuimgieten (TSG) geproduceerde onderdelen laten een verregaand compacte structuur zien, geëxpandeerd door ca. 3 tot 5% drijfmiddel. Hierdoor worden krimpverschillen in het spuitgietdeel gecompenseerd en blijven de speciale eigenschappen van het materiaal behouden. Dat brengt voor de constructie van het onderdeel doorslaggevende voordelen en ontwerpvrijheid.

Productdelen die via TSG-techniek zijn vervaardigd, hebben een verregaand gebalanceerd spanningsveld. De gebruikelijke nadrukfase tijdens het spuitgietproces vervalt en daarmee ook de tot 1000 bar hoge druk, waarbij spanningen in het component veroorzaakt en ingevroren worden. Compensatie van krimp bij TSG vindt homogeen plaats uit de smelt, uit eigen interne kracht en op alle punten gelijk.

Voor kleine en middelgrote hoeveelheden staat het TSG-proces in totale samenhang, van idee tot aan het functionerende onderdeel, zeer ver voor. Kleine precieze onderdelen in het gewichtsbereik van één gram tot stabiele nauwkeurig passende componenten in het maatbereik van 2000 mm en een gewicht van 20 kg worden vaak zonder alternatief op de markt toegepast. Aan de eisen wordt op functionele wijze voldaan en het TSG-vormdeel toont de benodigde substantie.

Een groter componentvolume verhoogt het gebruik van materialen en cyclustijden, wat tot uiting komt in een hogere prijs voor het onderdeel.

De voordelen van thermoplastisch schuimgegoten componenten in een oogopslag:

 • lage vervorming componentgeometrie
 • breed scala inzetbare thermoplasten
 • ontwerpvrijheid bij constructie componenten
 • weinig tot geen zichtbare invalplekken
 • uitstekende pasvorm onderlingen componenten
 • zeer hoge reproduceerbaarheid
 • lage investeringskosten door goedkope matrijzen

Verscheidenheid aan mogelijkheden

Verscheidenheid aan mogelijkheden. Tegengesteld, objectief en geëngageerd.

Naeff is de producent van hoogwaardige technische kunststof onderdelen en beheerst de gevestigde productietechnologieën. Neem contact met ons op, wij tonen onze verscheidenheid aan mogelijkheden, hun eigenschappen en kosten.

Wij adviseren u objectief en volgens uw wensen. Wij bezorgen u vergelijkende offertes, op basis hiervan kunt u de juiste beslissing nemen. 

Sterke concurrentiepositie van onze productieprocessen

Onze voordelen liggen voor de hand. Een op concurrerende technologie steunende toeleverancier kan voor u een open, in uw belang geëngageerde gesprekspartner zijn, wij bieden vele tientallen jaren ervaring in kunststofverwerking een verscheidenheid aan tegengestelde mogelijkheden:

 

Voorbereidende productieprocessen
 • Matrijsbouw.
  Matrijzen voor al onze vormgevende productiemethoden. Eigen gewicht tot 12 t.
 • Halffabricaten productie.
  Halffabricaten voor het verspanen van machinedelen, geëxtrudeerd en gegoten.
Verwerkende productieprocessen
 • Spuitgieten.
  Spuitgegoten functionele onderdelen en behuizingen tot 16 kg.
 • Thermoplastisch-schuimgieten.
  Behuizingstechniek en geïntegreerde functionele onderdelen 16 kg.
 • Hybride technologie.
  Materiaalcombinaties voegen de voordelen van de afzonderlijke materialen samen.
 • MET-proces.
  Kleine, eenvoudige onderdelen kostenefficiënt gemaakt van gangbare thermoplasten.
 • Polyurethaan-Integraalhardschuim.
  Van thermo-hardende polyurethaan geschuimde grote onderdelen tot 50 kg.
 • Polyurethaan-gietsystemen.
  Harde en compacte vormdelen tot 65 kg.
 • Thermovormen.
  In het vacuümproces diepgetrokken vormdelen tot 2 × 2 m.
 • Profiel extrusie.
  Profielen geëxtrudeerd tot Ø 300 mm.
 • Polyamide gieten.
  Gegoten zware machine onderdelen tot 2 t.
 • Verspanen.
  Kostenefficiënte draai- en freesdelen in enkelstuks of serieproductie.
Aanvullende productieprocessen
 • Lakken.
  Functioneel en decoratief gelakte kunststof onderdelen.
 • Afschermingen.
  Hars gebonden afschermingen voor elektromagnetische compatibiliteit van kunststof behuizingen.
 • Bedrukken & markeren.
  Verschillende methoden voor seriedruk en individueel markeren. 
 • Montage.
  Manuele, automatische of collaboratieve montage van onderdelen.

Geïntegreerde productie

Vaak kan een afzonderlijk productieproces niet aan de eisen van een speciale toepassing voldoen. Wij bieden in zulke grensgebieden de geïntegreerde productie aan, bijv.

 • overmaatse passingen van spuitgietdelen
 • spuitgieten of verspanend bewerken van functionele onderdelen in grote geschuimde onderdelen
 • voorgegoten of geëxtrudeerde vormdelen voor aansluitende verspaning.

Construeren

Naeff is een systeemleverancier. Win ons als een sterke engineerings partner.

Door tientallen jarenlange ervaring met duizenden projecten is Naeff een sterke engineerings partner. De focus ligt bij klantspecifieke samenstellingen en kunststof onderdelen in de machine- en apparatenbouw, fijnmechanische techniek en behuizing techniek.

Wij begeleiden u van uw eerste ideeën in concept, via de engineering fase, prototyping, bouw van de matrijs, de bemonstering, tot aan serievrijgave en productie. Wij zijn een volledig geïntegreerde systeemleverancier. Alle belangrijke stappen in het productieproces vinden plaats in onze eigen matrijsbouw en fabriek. Ons CAD / CAM-systeem is volledig en consistent in alle fasen van het productieproces geïntegreerd. Doel is een product als overtuigende eenheid uit innovatie, techniek en design.

Ontwikkeling. Benut de know-how, het maakt niet uit in welk stadium zich de ontwikkeling van uw product bevindt. Op basis van de ervaring van onze toepassingstechniek uit enkele duizenden toepassingen en ontwikkelingen met technische kunststof onderdelen per jaar, kunt u met onze voorstellen altijd op de impuls in de markt reageren.

Tot de service van onze afdelingen toepassingstechniek horen:

Haalbaarheidsanalyses. Stuur ons een e-mail of fax met uw eerste concept schetsen of de ontwerpen van uw designer. Samen met u, telefonisch of in een persoonlijk gesprek, discussiëren wij over een mogelijkheid tot economisch produceren en welke methode daar geschikt voor is.

Materiaalkeuze. Op basis van uw bestek en de artikelomschrijving ondersteunen wij u om zo het beste materiaal, waarde analytisch te kiezen. De juiste keuze van het materiaal geeft uw ontwerp de nodige zekerheid en benut de mogelijkheden tot een kostenbesparing.

Engineering. Desgewenst construeren wij met uw ontwerp schetsen en bestek de volledige samenstelling of behuizing. Daarvoor gebruiken wij moderne 3D- of 2D-CAD-systemen.

Prototyping. De zo verkregen CAD gegevens gebruiken wij voor prototyping. Volautomatisch met onze stereolithografie (SLA), het selectief laser sinteren (SLS) of handgemaakt in onze modelbouw afdeling.

Protoserie. Vereiste protoseries vervaardigen wij met low-cost mallen (epoxy mallen, siliconen mallen, aluminium mallen o.a.).

Serierijp. Het project wordt begeleid door een verantwoordelijke contactpersoon van onze firma, totdat het kunststof onderdeel aan al uw eisen voldoet en met de productie van de serie gestart kan worden.