Bij het stampen wordt een stampgereedschap onder druk in een kunststofoppervlak geperst. Er ontstaat een reliëf door het omvormen. Stampgereedschappen kunnen stalen letters, stijve of oscillerende naalden, typewielen of clichés zijn. Afhankelijk van het proces kan het stampgereedschap bij het kunststofstampen het of koud zijn. Ook kan bij sommige processen zonder en met kleur worden gestampt.
Naalddrukken
Naalddrukken is een speciaal drukproces waarbij een oscillerende hardmetalen naald, die coördinaten gestuurd over het kunststofoppervlak wordt gevoerd, als drukgereedschap wordt gebruikt.
Er ontstaan drukbeelden, die uit punten zijn samengesteld. De punten kunnen zo strak worden ingesteld, dat zij zich tot een lijn verenigen.
Blinddrukken
Is zonder kleur, resp. kleurdrager gedrukt, spreken wij van blinddrukken.
Inkerf markeren
Bij inkerf markeren van kunststoffen wordt een hardmetalen naald pneumatisch in het oppervlak gedrukt en de belettering van de afzonderlijke tekens afgegaan. Er ontstaat een lijnmarkering.
Warm stampen
Bij warm stampen perst zich een warme cliché (vergelijkbaar met een hogedruk cliché) in een kunststofoppervlak. Meestal wordt tussen cliché en kunststofonderdeel een dragerfolie met een kleurlaag, metallisch gestructureerde laag of een gekleurd drukmotief geleid. De overdracht van de kleurlaag vindt plaats onder druk en warmte. De hete-smeltkleefstof van de kleurlaag verbindt zich dan met het drukoppervlak door hitte-inwerking.
Zilver glanzende folies bereiken wij door een opgedampte Aluminium-laag. Goud- of kopereffecten bereiken wij door gele of rose lakdekking.
Blinddrukken
Is zonder kleur, resp. kleurdrager gedrukt, spreken wij van blinddrukken.
Typewiel markeren
Bij dit zelden gebruikte drukproces wordt het opschrift met een typewiel in het kunststofonderdeel geslagen. Kenmerkend voor het proces is, dat de schrifttekens een duidelijk lettertype tonen. Nadelig is, dat slechts een bepaald aantal tekens op het mantelvlak van het meestal projectgebonden gemaakte typewiel bevinden. Daarom is dit proces minder universeel.
Persgieten
Persgieten is een speciale methode van spuitgieten. Eerst wordt de smelt in een niet helemaal gesloten matrijs geïnjecteerd. De matrijs wordt niet volledig met de kunststofsmelt gevuld, zodat de vormmatrijs na de vulling nog verder kan worden toegevoerd. Pas nadat ook de druknaad van de matrijs is gesloten, is ook de caviteit volledig gevuld. Het voordeel van deze aanpak is, dat de matrijs met lage druk kan worden gevuld en de tweedimensionale nadruk op het volledige kunststofonderdeel inwerkt. Dit brengt homogene spanningen en het kunststofonderdeel neigt tot minder kromtrekken. Persgieten gebruiken wij zowel voor thermoplasten als ook voor duroplasten.