Kunststof verdringt metaal. Plastic oplossingen als vervanging voor metaal.

Hoewel de ontwikkeling en productie van thermoplasten meer dan acht decennia geleden plaatsvond, worden ze nog steeds beschouwd als jonge en moderne materialen in vergelijking met metalen die meer dan vijfduizend jaar oud zijn. De kennis op het gebied van kunststoffen verdubbelt ongeveer om de 8 jaar en vanwege deze dynamiek krijgen deze materialen soms nog niet het belang dat engineeringstudies echt verdienen. Voor bruikbare kennis putten we graag uit praktische ervaringen en grijpen graag terug op de kennis van de fabrikant/verwerker. Dit zijn in de regel actuele actuele inzichten direct uit de markt.

Thermoplasten bieden een breed scala aan toepassingen en vertegenwoordigen een breed bereik aan vereiste profielen die voor bijna alle toepassingsgebieden gelden. 
 Ze bieden een veelvoud aan mogelijkheden ter vervanging van metaal toepassingen.

Von Metallwerkstoffen unerreicht sind hierbei die thermoplastischen Eigenschaften wie beispielsweise Zähigkeit, Flexibilität, spezifisches Gewicht, elektrische Isolierung, chemische Beständigkeit oder Witterungsbeständigkeit.

De thermoplastische eigenschappen zoals taaiheid, flexibiliteit, soortelijk gewicht, elektrische isolatie, chemische en weerbestendigheid zijn ongeëvenaard t.o.v. metaal eigenschappen. 
De vervanging van metaal is zowel in het functionele alsmede in het decoratieve gebied divers.
Bij functionele componenten komen door verribbing en toevoeging van vezels extreem stijve maar  lichte constructies tot stand. Bij optisch veeleisende producten kunnen kunststoffen 
Voor onderdelen met optisch hoge eisen, zijn kunststoffen door hun goede oppervlakte eigenschappen , zoals schittering of krasbestendigheid, sterk in het voordeel. Daarbij komt nog dat kan kunststoffen zich zeer gemakkelijk laten inkleuren.   

Commercieel gezien is de gunstige verhouding tussen volume en materiaalprijs bij thermoplasten onverslaanbaar. De aanzienlijk lagere dichtheid in vergelijking met metalen geeft kunststoffen een uniek verkoopargument, dat zelfs door lichte metalen zoals magnesium of aluminium niet kan worden gecompenseerd. Een typische toepassing hier zijn bewerkte componenten van thermoplastische kunststoffen, die de volgende kenmerken vertonen:

  • Voordeel materiaalkosten van ca. 50%
  • eenvoudig te bewerken
  • Goede droogloop eigenschappen door zelfsmering
  • lagere dichtheid
  • betere corrosie bescherming

 

In tegenstelling tot metalen componenten heeft een thermoplastische verwerking soms aanzienlijk meer economische en efficiënte productie methodes tot haar beschikking. Een voorbeeld van het meest gevestigde vormproces is spuitgieten met de volgende kenmerken:

  • complexe componenten matrijsvallend als gereed product
  • lage productkosten door hoge mate van automatisering
  • speciale contouren voor functionele uitbreidingen (veer- en klikelementen) geïntegreerd
  • passende investering in matrijzen noodzakelijk 

De beslissingscriteria voor het bepalen van het productieproces voor machinaal bewerkte of spuit gegoten componenten is gebaseerd op de vereiste hoeveelheid. 
Vergelijkende kostenberekeningen kunnen hier uitkomst bieden.