Werken in het grensgebied. Procesoptimalisatie in samenwerking met de grondstoffabrikant.

Het is gebruikelijk om uzelf te overtuigen van de prestaties en ervaring van de leverancier voordat u een bestelling plaatst. Idealiter wordt de leverancier geselecteerd in combinatie met een audit. Nadien kan de klant erop vertrouwen dat uiteindelijk een product wordt geleverd dat aan de eisen voldoet. Maar wat als de eisen voor het product beperkt zijn?

Een hele reeks spuitgietmachines is op zichzelf uitgesloten, zodat de keuze primair op de verwerkers ligt, voor wie ontwerp, gereedschapmaken en productie onder één dak staan. Als kleine en middelgrote eisen worden overwogen, zijn de producenten van grote series uit de race. Wat overblijft zijn middelgrote spuitgietbedrijven in de orde van 200 werknemers. In dit marktsegment hebben we te maken met bedrijven die worden gekenmerkt door een hoog niveau van productie-expertise en diverse ervaring in gereedschapmaken en spuitgieten.

Ze hebben een goed uitgangspunt voor de productie van producten met speciale vereisten in extreme toepassingsgebieden. Maar hier hebt u meer nodig dan alleen een product, en alleen de samenwerking van de grondstoffabrikant, matrijzenbouw, spuitgietverwerking met de klant en de optimalisatie van alle beïnvloedende factoren leidt tot het gewenste resultaat. Deze aanpak heeft zich al tientallen jaren bewezen.

De bruikbaarheid van een kunststof onderdeel wordt meestal door een aantal factoren bepaald.

  • Ontwerp van het onderdeel
  • Eigenschappen van het onderdeel
  • Verwerking van het onderdeel

Regels die ook van toepassing zijn op producten met bijzonder hoge eisen, maar waarvan de toepassing en het ontwerp consequenter moeten worden gevolgd.

In het begin is er een kwalitatieve informatie-uitwisseling tussen de klant en de verwerker. Zodra dit is gebeurd, neemt de verwerker het over en begint met het proces- en materiaalontwerp van het product en de matrijsconstructie. Om dit te doen, gebruikt hij zijn applicatie-ingenieurs en toolontwerpers met hun praktische ervaring. Een derde partner, de afdeling applicatietechnologie van de grondstofleverancier, kan in deze fase ook een rol spelen.

De grote grondstoffenproducenten zijn internationaal aanwezig en hebben daarom een ​​wereldwijd R & D-netwerk klaar om de ontwikkeling van het product in deze cruciale fase, te ondersteunen. Er zijn feiten, cijfers en gegevens die nodig zijn om betrouwbare resultaten te bereiken en te onderbouwen. In de combinatie van solide expertise aan de kant van de processor en met de vooruitziende blik van de kant van de grondstoffabrikant, krijgen de bovengenoemde factoren een aanzienlijk belang.

Van componentontwerp met behulp van FEM-berekening tot processimulatie van het spuitgietproces tot toegang tot volledig uitgeruste laboratoria voor het uitvoeren van analyses en testen, alles kan worden gebruikt om het product voor het grensgebied te verbeteren. Naast de standaard testfaciliteiten die beschikbaar zijn voor verwerkers, hebben de grote laboratoria van grondstoffenfabrikanten analyse-opties op het gebied van DSC, TGA en FTIR. Een onmisbare hulp, vooral wanneer speciale en wereldwijde goedkeuring van het product noodzakelijk is.

De volgende tussenstappen

  • bemonstering
  • Productie van pilot serie

De fabrikant voert dit meestal samen met de applicatietechnologie van de grondstoffabrikant uit. De materiaalspecialist ontmoet het team van de fabrikant om het maximale uit het proces te halen en de productveiligheid te verbeteren, ondanks de bewegingen in het grensgebied.

In deze fase worden vaak productspecifieke testprocedures ontwikkeld en later ook in serieproductie gebruikt voor permanente kwaliteitscontrole doormiddel van eenvoudige of destructieve testen.

Met de kennis die is opgedaan, komt de processor in een stabiel proces voor serieproductie.

Het is niet altijd gemakkelijk voor een brede kunststofprocessor om te beslissen of en wanneer externe ondersteuning door de applicatietechnologieafdelingen van de fabrikanten van grondstoffen zinvol is. Dit artikel is daarom met name bedoeld voor klanten die als enige in staat zijn de situatie waarin hun producten worden gebruikt, betrouwbaar te beoordelen. De technische problemen kunnen alleen worden uitgewerkt in coördinatie tussen de processor en de klant. De beslissing of en in hoeverre de grondstofproducent betrokken is, is dan een gangbare.

Het doel is duurzaamheid, snelle marktintroductie en de praktische oplossing voor de uitdaging. Als de samenwerking van alle deelnemers is zoals beschreven, is het doel bereikt en idealiter zelfs overtroffen.