Kleurenspectrum sRGB-kleursysteem. Beoordeling van kleurgetrouwheid bij niet gekalibreerde beeldschermen.
Wanneer een monitor geen getrouwe weergave van de kleuren geeft, is de afweging een blinde vlek. De kleurenweergave van de monitor wordt, afhankelijk van het model, de verlichting op uw werkplek of de tijd hoelang de monitor aanstaat, beïnvloed.
Nauwkeurige kalibratie van de monitor is zeer kostbaar. Maar een eenvoudiger stap voor verbeterde kleurweergave is, in het menu van de monitor de standaard kleurtemperatuur op normlicht D65 (6500 graden Kelvin) in te stellen.
Kleurenspectrum met sRGB. Wanneer kleuren van een elektronisch apparaat weergegeven worden, kan er veel gebeuren. Bij twee verschillende monitoren kunnen de verschillen in kleurweergaven extreem groot uitvallen.
Indien deze verschillen onopgemerkt blijven, kan de kleurweergave tot verkeerde conclusies leiden. Kleurbeheer is een ingewikkeld onderwerp, maar gebruikers, die slechts af en toe met kleuren op het beeldscherm werken, hoeven niet alles tot in detail te weten.
De kleurruimte. Met een kleurruimte wordt bedoeld de - theoretisch mogelijke – kleuromvang van het apparaat of van de software. Monitoren gebruiken het RGB-kleurensysteem, waarbij elke pixel uit de basiskleuren rood, groen en blauw opgebouwd wordt.
sRGB is de kleurruimte ontwikkeld door Windows en zij heeft zich ook als de standaard kleurweergave op internet gevestigd.
Kleurtemperatuur. Met de hulp van de kleurtemperatuur wordt de warmte van de beeldschermkleuren ingesteld. De kleurtemperatuur wordt in K (= Kelvin) gemeten.
Tip: Voor de op internet gebruikte standaard basiskleuren sRGB biedt zich de eenvoudige stap aan, in het menu van het beeldscherm de kleurtemperatuur op normlicht D65(6500 graden Kelvin) instellen.
Kalibreren van het beeldscherm. De kleurweergave van monitors kan afhankelijk van de fabrikant, de belichting op de werkplek of de tijd, hoelang hij aanstaat, sterk variëren. Het doel van een kalibratie van de monitor is een zo hoog mogelijke getrouwe reproductie van de kleur te krijgen. Kwalitatief hoogwaardige kleurmeetapparatuur is tot een nauwkeurig kalibratie in staat, maar zijn op grond van hun hoge aanschafkosten met name voor grote grafische studio's interessant.
De kalibratie dient bij daglicht te worden uitgevoerd. Voorafgaand aan de kalibratie dient de kleurdiepte van de monitor in het systeem op TrueColors resp. 16,7 miljoenen kleuren (24 resp. 32 bits) ingesteld te worden en een neutraal grijze desktop achtergrond gekozen te worden, om de kleurwaarneming niet te verstoren. Omdat een monitor gedurende de opwarmfase aan schommelingen onderhevig is, moet hij ten minste 30 minuten aan staan.
Software kalibratie. Voor degenen, die niet in duur meetgereedschap wil investeren, biedt zich het zo genaamde software kalibratie met software als Adobe Gamma aan, die samengesteld zijn uit Adobe Photoshop en Photoshop Elements.
Adobe Gamma is voor Mac OS X niet beschikbaar. Hier kan de kalibratie met de kalibratie assistent van het besturingssysteem gedaan worden, die door de knop kalibreren in de systeeminstelling monitoren opgeroepen kan worden. Mac OSx v10.3 bevat een kleurbeheer programma (ColorSync Utility).