TSG en RSG vechten om succes. Prestatievergelijking: Thermoplastisch schuimgieten en Polyurethaan.

Het lijkt een beetje op het gevecht tussen de jonge en de oude hond, waarbij het oude door de jonge dynamiek opzij wordt geschoven. Op een reis terug in de tijd naar het begin van de jaren zeventig komen we vele componenten en apparaten tegen die zijn gemaakt uit PUR met behulp van het RSG-proces. Wie kent ze niet, computerbehuizingen, televisies of medische apparaten, zelfs meubels. RSG was de “oude hond” in de apparatenbouw. 

Tot op dit moment vormden de sterk beperkte recyclebaarheid en de beperkte materiaalkeuze voor mogelijke thermoharders geen obstakel. De weinige designvrijheid en de noodzakelijk groot bemeten afrondingen waren ook geen obstakel. Het voordeel van lage matrijskosten bij grote   volumineuze kunststofonderdelen zette het klassieke spuitgieten, wegen kostenaspect, buitenspel. 

Echter, in de loop van de tijd namen de eisen aan het design van een apparaat verder toe, alsmede de eisen voor het benodigde materiaal, wat leidde tot overvraging van de RSG-techniek met PUR.
Delicate en fijnvormige contouren konden via het RSG-proces niet verantwoord gerealiseerd worden. 
Scherpe ontwerpranden en dunwandige behuizing constructies waren vereist, die dankzij hun verfijnde en filigraan gedetailleerde oplossingen een eigentijdse productie vereisten.

Dat was het uur van het TSG-proces. Hoge productiviteit, geen kwaliteitsschommelingen en meest nauwkeurige beelden van fijne contouren. Bovendien een enorm scala aan materialen van recyclebare thermoplasten. Een volledig onbekend terrein van vrijheid voor ontwerpers en constructeurs. Er waren geen strakke kaders van ontwerpcondities voor de vormdelen en de beste  oppervlaktekwaliteiten waren zeer economisch te produceren.

Een productieproces dat qua productiviteit en economie erg lijkt op spuitgieten. Vanwege de lagere werkdrukken in de matrijzen, kunnen ze goedkoop worden vervaardigd uit aluminium met een hoge sterkte in vergelijking met klassiek spuitgieten. Een combinatie die economisch en kwalitatief onverslaanbaar is.

De voorbereiding en lakbehandeling, die nodig zijn om een ruw oppervlak van het RSG-proces om te zetten in een afgewerkt oppervlak, maakt het kostbaar en voor grotere series oneconomisch. 
 
Dit is anders met een TSG-component. De bijna lak-gerede oppervlaktes worden  in hoog productieve serieproductie gelakt. Consistent in kwaliteit en economisch in productie. Dit strekt zich uit tot het gebruik van zelftappende schroeven, die zonder problemen in de TSG-component kunnen worden gebruikt. Voor een stevige schroefverbinding in PUR, zal een draadinsert moeten worden aangebracht.

Door de mogelijkheid om nauwkeurige contouren te realiseren, verhoogt de functionaliteit van TSG-componenten zich. De integratieopties van functionele elementen verminderen de verscheidenheid aan onderdelen van assemblages en vervangen bevestigingsmiddelen.

Het brede assortiment beschikbare thermoplasten kan effectief voldoen aan de eisen die aan het materiaal worden gesteld door het grote aantal internationale normen.